Gå direkt till innehåll

Ämnen: Vetenskap, teknik

Swedavias klimatarbete uppmärksammas på COP28 – Göteborg Landvetter Airport och Malmö Airport i unikt pilotprojekt

Swedavias klimatarbete uppmärksammas på COP28 – Göteborg Landvetter Airport och Malmö Airport i unikt pilotprojekt

Som två av de tio första flygplatserna i världen, och de enda i norra Europa, certifieras nu Göteborg Landvetter Airport och Malmö Airport på den högsta nivån enligt den internationella branschstandarden för flygplatsers klimatomställningsarbete, Airport Carbon Accreditation (ACA). Ambitionshöjningen innebär att hela värdekedjan i flygplatsverksamheterna på sikt ska ha netto-noll-koldioxidutsläpp.

Foto: Swedavia

Swedavia ny medlem i f3 för att stötta forskningsinitiativ inom hållbart bioflygbränsle för flyget

Swedavia förstärker som ny medlem forskningsinitiativet f3 Innovationskluster för hållbara biodrivmedel och flyget ökar därmed sin representation i klustret. Genom samverkan syftar f3 till att verka för en snabb omställning till hållbara drivmedel som ger transportsektorn förutsättningar att nå målen utan att negativt påverka andra klimat- och hållbarhetsmål.

Stockholm Arlanda Airport. Foto: Brendan Austin

Swedavia fortsätter främja flygbranschens klimatomställning – bioflygbränsle tankas på flera flygplatser

Från och med den 5 juni och under några dagar kommer bioflygbränsle att tankas på flera av Swedavias flygplatser, däribland Stockholm Arlanda Airport. Flygplatserna är därmed några få i världen att tanka bränslet, som kraftigt minskar utsläppen av fossil koldioxid. Satsningen är den del av Swedavias strategi för att verka för flygbranschens klimatomställning och ett fossilfritt flyg 2045.