Gå direkt till innehåll

Ämnen: Energifrågor

Foto: Airbus

Swedavia tecknar samarbetsavtal med Airbus, Avinor, SAS och Vattenfall för att främja vätgasflygutveckling i Sverige och Norge

Swedavia har tillsammans med Airbus, Avinor, SAS och Vattenfall undertecknat en avsiktsförklaring om att gemensamt arbeta för att utveckla infrastruktur för vätgasflyg på flygplatser i Sverige och Norge. Målet för samarbetet är att genom en förstudie om vätgas ta fram ramverk och se över förutsättningarna för en möjlig utrullning av vätgasdrivet flyg i de båda länderna.

Swedavias flygplats Malmö Airport blir testarena för Heart Aerospaces elflygplan. Foto: Swedavia

Malmö Airport satsar på elflyg - blir testarena för Heart Aerospaces elflygplan

Swedavia har beslutat att upplåta Malmö Airport som testarena för Heart Aerospaces elflygplan ES-30. Den fullskaliga modellen av flygplanet kommer att testas och demonstreras för taxning och laddning på flygplatsen. I testverksamheten deltar förutom Swedavia Heart Aerospace, BRA och SAS samt Northvolt. Projektet delfinansieras med cirka 20 miljoner kronor av innovationsmyndigheten Vinnova.

Ryanair fortsätter att satsa stort på den svenska marknaden och Stockholm Arlanda Airport med ett nytt flygplan inför sommaren och totalt åtta nya flyglinjer 2022–2023. Foto: Piotr Mitelski.

Ryanair fortsätter sin storsatsning på Arlanda och lanserar ytterligare två flyglinjer

Ryanair fortsätter att satsa stort på den svenska marknaden och Stockholm Arlanda Airport och adderar ett nytt flygplan för att trafikera den expanderande trafiken. Sex nya flyglinjer har startats sedan den 30 oktober 2022 och nu presenterar Ryanair ytterligare två nya destinationer inför sommaren. De nya flyglinjerna till Dublin och Porto startar den 26 mars respektive den 4 juni.

Invigningen genomfördes av Swedavia tillsammans med Luleå kommun, Transavia, Quartier Libre, Luleå Business Region och kommunalråd Fredrik Hansson. Foto: Swedavia

Ytterligare en internationell flyglinje har landat på Luleå Airport – succé för premiären av nytt direktflyg till Paris

I fredags den 16 december, var det premiär för ännu en ny internationell direktlinje från Luleå. Frankrikes största researrangör Quartier Libre och flygbolaget Transavia France erbjuder direkttrafik mellan Luleå och Paris i 14 veckor under vintersäsongen. Linjen är en kombination av charter för inkommande turister och reguljär trafik för in- och utresande.

Arkivbild Malmö Airport. Foto: Jan Dahlander/Bilder i Syd.

Malmö Airport fyller 50 år - Swedavia satsar vidare på stärkt svensk och internationell tillgänglighet i södra Sverige

Torsdagen den 1 december fyller Malmö Airport, Sveriges tredje största och södra Sveriges internationella flygplats, 50 år. Flygplatsen har en viktig roll för svensk tillgänglighet och sedan starten 1972 har över 60 miljoner resenärer rest via flygplatsen. Som en av de första flygplatserna i världen är Malmö Airport fossilfri i egen verksamhet sedan slutet av 2020.

Visa mer