Gå direkt till innehåll
SAS nya linje till Agadir från Arlanda flygs med bränsleeffektiva Airbus 320neo. Foto: SAS
SAS nya linje till Agadir från Arlanda flygs med bränsleeffektiva Airbus 320neo. Foto: SAS

Pressmeddelande -

SAS stärker tillgängligheten från Arlanda – lanserar direktlinje till Agadir i Marocko

SAS expanderar på Stockholm Arlanda Airport och stärker tillgängligheten genom en ny direktlinje till Agadir i Marocko. Linjen är tidigare otrafikerad och kommer att flygas en gång i veckan, lördagar, med start 4 november i år.

För första gången sedan våren 2019 blir det nu möjligt att flyga reguljärt med SAS direkt från Arlanda till kuststaden Agadir, belägen nära foten av Atlasbergen i södra Marocko, som med sina långa vita sandstränder och behagliga vinterklimat är ett populärt resmål bland européer. Rutten är ett mycket välkommet tillskott till Arlandas befintliga linjeutbud och stärker nordbornas tillgänglighet till den afrikanska kontinenten.

Den första avgången är planerad till 4 november i år och linjen trafikeras en gång i veckan, lördagar, under hela vintersäsongen fram till slutet av mars 2024 med det bränsleeffektiva Airbus A320neo med plats för upp till 180 passagerare.

− Vi ser en stor potential för reguljärflyg till Agadir. Efterfrågan ökar från både semesterfirare och resenärer som flyger för att besöka vänner och familj. SAS satsning på Agadir är med andra ord ett välkommet tillskott som stärker utbudet på flygplatsen och tillgängligheten till regionen, säger Charlotte Ljunggren, direktör Marknad och kommersiell utveckling på Swedavia.

– Det är fantastiskt att våra kunder är redo att upptäcka världen igen. Det är därför mycket glädjande att kunna erbjuda helt nya destinationer under kommande vinter. En av dessa är Agadir, en vacker stad längs Marockos södra Atlantkust. Det innebär också att vi kommer att flyga till Afrika igen, för första gången på årtionden”, säger Erik Westman, EVP & CCO, Network and Revenue management, SAS.

Under hela vintersäsongen med start 4 november i år erbjuder SAS direkttrafik mellan Stockholm Arlanda Airport (ARN) och Agadir Al Massira Airport (AGA).

Biljetter finns till försäljning på www.sas.se. För mer information om aktuell trafik på Stockholm Arlanda Airport: swedavia.se/arlanda.

Resenärer som flyger med SAS kan köpa biljetter där 50 procent biobränsle ingår. Jämfört med fossila bränslen minskar hållbara flygbränslen, som biobränsle, dramatiskt de klimatpåverkande CO₂-utsläppen. Sträckan Stockholm−Agadir kommer att trafikeras av Airbus 320neo, marknadens mest bränsleeffektiva flygplan i sin storleksklass som förbrukar 20 procent mindre bränsle än jämförbara flygplan.

Swedavias arbete för ett fossilfritt flyg
Swedavia bedriver sedan många år ett ambitiöst klimatarbete. Samtliga av de tio flygplatserna nådde målet noll fossila koldioxidutsläpp från egen verksamhet vid utgången 2020. Swedavia arbetar också aktivt för att främja övergången till biobränsle och har som mål att fem procent av allt bränsle som tankas på svenska flygplatser ska vara fossilfritt 2025. Swedavias klimatomställningsarbete och ledande arbete i att driva klimatsmarta flygplatser prisas internationellt och flygbranschorganisationen ACI utsåg 2021 Stockholm Arlanda Airport till ”ECO-Innovation Airport of the Year”. Swedavia erbjuder alla resenärer som flyger från en Swedavia flygplats att köpa biobränsle för hela eller delar av resan via flygreenfund.se/swedavia.

För råd och information om situationer som kan påverka din resa, och vad som gäller på ditt resmål, håll dig uppdaterad via UD:s reseinformation.

För mer information, kontakta Swedavias presstjänst på telefon 010-109 00 00 eller press@swedavia.se.

Ämnen

Kategorier


Swedavia är en koncern som äger, driver och utvecklar 10 flygplatser i hela Sverige. Vår roll är att skapa den tillgänglighet som Sverige behöver för att underlätta resande, affärer och möten. Nöjda och trygga resenärer är grunden för Swedavias affär. Swedavia är världsledande i utvecklingen av flygplatser med minsta möjliga klimatpåverkan. Sedan 2020 är Swedavias egen flygplatsverksamhet fossilfri vid samtliga tio flygplatser. Koncernen omsatte under 2022 cirka 4,8 miljarder kronor och har cirka 2 400 medarbetare.

Kontakter

Ellen Laurin

Ellen Laurin

Presskontakt Tf. Presschef - Acting Head of Media Relations Press och Media 010-109 01 00
Peter Wärring

Peter Wärring

Presskontakt Pressansvarig Press och Media 010-109 01 00
Swedavias presstjänst

Swedavias presstjänst

Presskontakt 010-109 01 00

Relaterat innehåll

Ryanair fortsätter att satsa stort på den svenska marknaden och Stockholm Arlanda Airport med ett nytt flygplan inför sommaren och totalt åtta nya flyglinjer 2022–2023. Foto: Piotr Mitelski.

Ryanair fortsätter sin storsatsning på Arlanda och lanserar ytterligare två flyglinjer

Ryanair fortsätter att satsa stort på den svenska marknaden och Stockholm Arlanda Airport och adderar ett nytt flygplan för att trafikera den expanderande trafiken. Sex nya flyglinjer har startats sedan den 30 oktober 2022 och nu presenterar Ryanair ytterligare två nya destinationer inför sommaren. De nya flyglinjerna till Dublin och Porto startar den 26 mars respektive den 4 juni.

Eurowings plan på Arlanda. Foto: Daniel Asplund, Swedavia

Eurowings expanderar vidare i Sverige – stärker närvaron och lanserar nya direktlinjer till Rom och Stuttgart från Stockholm Arlanda

Tyska lågprisbolaget Eurowings har fortsatt stark tilltro till den svenska marknaden och möter efterfrågan genom att utöka utbudet och öppna ytterligare två nya direktlinjer från den nya basen på Stockholm Arlanda. Till våren lanserar flygbolaget en ny linje till den italienska huvudstaden Rom och den så kallade tyska bilhuvudstaden Stuttgart, i sydvästra Tyskland.

Stockholm Arlanda Airport. Foto: Orlando Boström

Smart start på årets sommarresa – 7 tips att tänka på för dig som reser via Stockholm Arlanda Airport

Semesterperioden har startat och under sommaren kommer många att resa via Arlanda. Årets sommar förväntas vara reseintensiv då resandet fortsätter att återhämta sig efter pandemin. Arlanda bjuder i år på drygt 150 destinationer över hela världen varav flera helt nya såsom Beirut, Agadir, Amman, Dublin och Porto men även ett flertal andra nyheter i sommar.