Gå direkt till innehåll
Resenär vid incheckningsmaskin på Göteborg Landvetter Airport. Foto Svante Örnberg.
Resenär vid incheckningsmaskin på Göteborg Landvetter Airport. Foto Svante Örnberg.

Pressmeddelande -

Swedavia förbereder flygplatserna inför ett högt restryck i jul

Det lackar mot jul och Swedavia tillsammans med partners är förberedda att välkomna många resenärer till våra flygplatser under jul- och nyårshelgerna, och speciellt till Sveriges främsta internationella flygplats Stockholm Arlanda Airport.

Efter pandemin har många i år laddat länge för att åter kunna fira jul, nyår och ledighet med familj och vänner på andra platser. Det bidrar till en hög efterfrågan på resor och att många resenärer väntas inför julhelgen och under mellandagarna. Swedavia och övriga aktörer på flygplatsen har en god grundbemanning, men det är många som vill resa och det kan stundvis under rusningstrafik förekomma köer, på ett sätt som är normalt för säsongen. Vi ber våra resenärer att komma förberedda inför resan för att underlätta hanteringen på flygplatsen. Extrapersonal kommer att finnas tillgänglig för att hjälpa resenärerna på flera delar av både Stockholm Arlanda Airport och Göteborg Landvetter Airport.

- Vi ser att människor fortsätter att prioritera att mötas i verkligheten efter flera år av pandemi. Trots ett osäkert omvärldsläge ser vi en stor efterfrågan och högt bokningsläge på resor under jul- och nyårshelgen. Det gäller både på våra storstadsflygplatser, med Arlanda i spetsen, och på våra regionala flygplatser. Alla våra flygplatser är förberedda för att kunna ge alla våra resenärer en så bra start på resan som möjligt, säger Charlotte Ljunggren, direktör för marknad och kommersiell utveckling på Swedavia och tillförordnad flygplatschef för Stockholm Arlanda Airport.

- Swedavia har tillsammans med flygplatsernas externa samarbetspartners flygplatserna redo och har en god beredskap inför jul och nyår, det gäller bland annat vår underleverantör som bemannar säkerhetskontrollen, och vår egen personal som har en god beredskap. Vi har också förberett oss med extra entrévärdar i avgångshallen på Arlanda som kan hjälpa resenärer och svara på frågor. Vi ber alla som ska resa att ta del av informationen på vår webbplats eller i vår app för att komma förberedda inför sin resa, säger Charlotte Ljunggren.

- Du som resenär kan bidra på många sätt och underlätta både för dig själv och dina medresenärer genom att förbereda inför smidiga passager genom flygplatsens olika instanser. Checka gärna in hemma om möjligheten finns. Kom i rätt tid till flygplatsen, och framför allt till Arlanda, genom att kontrollera med ditt flygbolag när incheckning och bagageinlämning på flygplatsen öppnar om detta är aktuellt för dig. Packa rätt och förbered ditt bagage inför säkerhetskontrollen där datorer, surfplattor, produkter innehållande vätskor och ytterkläder ska separeras från resten av bagaget på rullbandet. Tillsammans kan vi tjäna mycket tid och göra resan så smidig som möjligt redan på flygplatsen både för dig själv och din medresenär, säger Charlotte Ljunggren.

För att undvika köer och trängsel har Swedavia även beredskap att vid behov begränsa tillträdet till terminal 5 på Arlanda så att de resenärer som ska resa i närtid får goda förutsättningar.

Tips för en bra start på resan:

  • Kom tidigast när din incheckning eller bagageinlämning öppnar för att inte bidra till onödig trängsel.
  • När det är möjligt, checka in online redan innan du kommer till flygplatsen.
  • På flygplatsen kan du med många flygbolag checka in med hjälp av en incheckningsmaskin. Dessa finns på flera ställen på flygplatsen. Här får du både ditt boardingkort och bagageetikett.

För mer information, se vår webb och filmklippet där Christin Silva de Santana, verksamhetsspecialist inom Swedavias operativa drift, berättar vad du som resenär behöver tänka på inför julresan.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Swedavia är en koncern som äger, driver och utvecklar 10 flygplatser i hela Sverige. Vår roll är att skapa den tillgänglighet som Sverige behöver för att underlätta resande, affärer och möten. Nöjda och trygga resenärer är grunden för Swedavias affär. Swedavia är världsledande i utvecklingen av flygplatser med minsta möjliga klimatpåverkan. Koncernen omsatte under 2021 cirka 2,7 miljarder kronor och har närmare 2 300 medarbetare.

Kontakter

Ellen Laurin

Ellen Laurin

Presskontakt Tf. Presschef - Acting Head of Media Relations Press och Media 010-109 01 00
Peter Wärring

Peter Wärring

Presskontakt Pressansvarig Press och Media 010-109 01 00
Swedavias presstjänst

Swedavias presstjänst

Presskontakt 010-109 01 00

Relaterat innehåll

Arkivbild Malmö Airport. Foto: Jan Dahlander/Bilder i Syd.

Malmö Airport fyller 50 år - Swedavia satsar vidare på stärkt svensk och internationell tillgänglighet i södra Sverige

Torsdagen den 1 december fyller Malmö Airport, Sveriges tredje största och södra Sveriges internationella flygplats, 50 år. Flygplatsen har en viktig roll för svensk tillgänglighet och sedan starten 1972 har över 60 miljoner resenärer rest via flygplatsen. Som en av de första flygplatserna i världen är Malmö Airport fossilfri i egen verksamhet sedan slutet av 2020.

Invigningen genomfördes av Swedavia tillsammans med Luleå kommun, Transavia, Quartier Libre, Luleå Business Region och kommunalråd Fredrik Hansson. Foto: Swedavia

Ytterligare en internationell flyglinje har landat på Luleå Airport – succé för premiären av nytt direktflyg till Paris

I fredags den 16 december, var det premiär för ännu en ny internationell direktlinje från Luleå. Frankrikes största researrangör Quartier Libre och flygbolaget Transavia France erbjuder direkttrafik mellan Luleå och Paris i 14 veckor under vintersäsongen. Linjen är en kombination av charter för inkommande turister och reguljär trafik för in- och utresande.

RC Café & Pâtisserie öppnar flera spännande kök på Arlanda under 2023/2024. Foto: Swedavia

Mer ekologiskt och lokalt mathantverk på Arlanda och nya Marknadsplatsen

Nya Arlanda tar form. Flera butiker och restauranger är redo att öppna i början av sommaren då första delen av nya Marknadsplatsen ska stå klar tillsammans med en ny säkerhetskontroll. Nyligen blev det klart att egentillverkad ekologisk glass, genuina smaker från såväl det nordiska köket som från det franska konditoriet såväl som österländsk mat kompletterar det nya utbud som redan har lanserats.

Karl Eklund ny flygplatschef för Stockholm Arlanda Airport och ledare för Swedavias två Stockholmsflygplatser

Swedavia utser Karl Eklund till ny flygplatschef för Stockholm Arlanda Airport och tillika ansvarig ledare för Swedavias båda flygplatser i Stockholm. Karl Eklund kommer närmast från rollen som vice VD på SAS Ground Handling Sverige och har en gedigen erfarenhet från tidigare ledarroller och uppdrag inom branschen. Han tillträder tjänsten den 1 februari 2023.