Gå direkt till innehåll
Foto: Victoria Ström
Foto: Victoria Ström

Pressmeddelande -

Swedavia främjar hållbara tjänsteresor genom årlig upphandling av hållbart bioflygbränsle

Swedavia fortsätter som flygplatshållare att bidra till flygets klimatomställning genom den årliga upphandlingen av bioflygbränsle som Swedavia organiserar i syfte att främja ett hållbart tjänsteresande. Upphandlingen möjliggör för Swedavia men även för andra företag och organisationer att minska klimatavtrycket för sina tjänsteresor, då bioflygbränslet har möjlighet att minska utsläppen av fossilt koldioxid med i genomsnitt 80 procent över bränslets hela livscykel jämfört med vanligt flygbränsle. Arbetet med 2023 års upphandling påbörjas under januari och Swedavia välkomnar nu fler att medverka.

Sedan 2016 har Swedavia årligen upphandlat hållbart bioflygbränsle, s.k. SAF (Sustainable Aviation Fuel), för samtliga av bolagets egna tjänsteresor med syfte att minska de fossila koldioxidutsläppen. Inom ramen för upphandlingsinitiativet erbjuds även andra organisationer och företag att delta. I fjol och för tredje året i rad, medverkade förutom Swedavia ett flertal aktörer såsom SOS Alarm och Länsstyrelsen Gotland, men även Göteborgs Hamn.

- Vi kan alla bidra till ett hållbart resande, både som privatpersoner och i jobbet – det gäller företag, organisationer och myndigheter. Genom vår upphandling minskar livscykelutsläppen av koldioxid för den enskilda tjänsteresan, men bidrar också till att öka efterfrågan och en storskalig produktion av bioflygbränsle som är nödvändig för flygets klimatomställning, säger Lena Wennberg, chef hållbar utveckling på Swedavia.

Genom upphandlingen tankades närmare 170 ton fossilfritt biobränsle 2022, varav huvuddelen till Swedavia. Bränslet motsvarar drygt 3 000 passagerarflygresor tur- och retur mellan Stockholm och Berlin och en uppskattad utsläppsreduktion på drygt 500 ton koldioxid jämfört med vanligt flygbränsle. Huvuddelen av bioflygbränslet tankades på Stockholm Arlanda Airport mellan 25-29 december.

- Det är oerhört glädjande att våra partners väljer att flyga mer hållbart för sina tjänsteresor genom att delta i vår biobränsleupphandling. På så vis bidrar vi alla till ett mer hållbart resande och omställningen till ett fossilfritt flyg, som ska vara en självklar del av framtidens hållbara transporter och transportsystem. Vår målsättning är givetvis att ännu fler ska medverka. Jag vill därför passa på att välkomna alla till årets upphandling som snart drar igång under kommande veckor, säger Lena Wennberg.

2023 års upphandling kommer att påbörjas under januari med möjlighet för fler aktörer att vara med och bidra till omställningen genom att flyga mer hållbart i sina tjänsteresor.

Bioflygbränslet framställs av bland annat frityrolja och slaktavfall, produceras av finska Neste och levereras av Air bp. I enlighet med gällande bränslekrav blandas biobränslet in med upp till 50 procent i traditionellt bränsle och används i befintlig flygplansteknik och infrastruktur på flygplatsen. Genom att använda bioflygbränsle finns möjligheten att minska de fossila koldioxidutsläppen med upp till cirka 80 procent i jämförelse med vanligt flygbränsle. Denna procentuella utsläppsminskning gäller för bränslet i ren form.

Swedavia verkar för att främja övergången till hållbart flygande och har som mål att fem procent av allt bränsle som tankas på svenska flygplatser ska vara fossilfritt 2025. Under många år har vi verkat för en omställning till ett mer hållbart resande på våra flygplatser. Vi har ställt om och blev i vår egen flygplatsverksamhet helt fossilfria 2020. Inom regeringens initiativ Fossilfritt Sverige som vi arbetar utifrån finns även mål om att inrikesflyget ska vara helt fossilfritt 2030. För utrikestrafiken ska alla plan som lyfter från Swedavias flygplatser vara fossilfria senast 2045.

Fakta om upphandlingen

  • Den senaste upphandlingen skedde under hösten 2022 och resulterade i ett avtal för en leverans av hållbart bränsle, leveransen av bränslet skedde 25-29 dec. Bioflygbränslet köps in som en tjänst och tankas in på någon av Swedavias 10 flygplatser. Detta ger en faktisk reduktion av koldioxid vid utsläppskällan, det handlar därmed inte om någon klimatkompensation.
  • Bioflygbränslet är fossilfritt och i enlighet med gällande bränslekrav blandas biobränslet in med upp till 50 procent tillsammans med traditionellt fossilt bränsle och används i befintlig flygplansteknik och infrastruktur på flygplatser.
  • Bioflygbränslet bidrar till möjligheten att de fossila koldioxidutsläppen kan minskas med upp till cirka 80 procent i bränslets renaste form. Utsläppsreduktionen sker tack vare de råvaror som bioflygbränslet tillverkas av. I produktionskedjan används dock en del fossila bränslen vilket därför ger en slutgiltig reduktion på cirka 80 procent.

Ämnen

Kategorier


Swedavia är en koncern som äger, driver och utvecklar 10 flygplatser i hela Sverige. Vår roll är att skapa den tillgänglighet som Sverige behöver för att underlätta resande, affärer och möten. Nöjda och trygga resenärer är grunden för Swedavias affär. Swedavia är världsledande i utvecklingen av flygplatser med minsta möjliga klimatpåverkan. Koncernen omsatte under 2021 cirka 2,7 miljarder kronor och har närmare 2 300 medarbetare.

Kontakter

Swedavias presstjänst

Swedavias presstjänst

Presskontakt 010-109 01 00

Relaterat innehåll

Stockholm Arlanda Airport. Foto: Daniel Asplund

Swedavia fortsätter stötta flygets klimatomställning - årlig upphandling av bioflygbränsle tankas på Arlanda - sammanlagt sex samarbetspartners

Onsdagen 17 november sker Swedavias årliga leverans och tankning av hållbart bioflygbränsle på Stockholm Arlanda Airport. Tankningen ett resultat av den upphandling av biobränsle som årligen samordnas av Swedavia och i vilken sex partners deltar i år. Bioflygbränsle minskar de fossila koldioxidutsläppen med upp till 85 procent ur ett livscykelperspektiv.

Inom Cargo City ska ett markområde om totalt 144 400 kvm utvecklas.

Swedavia utvecklar Cargo City på Arlanda - nytt centrum för flygfrakt och logistik

Stockholm Arlanda Airport befinner sig i ett utvecklingsskede. I nära anslutning till terminalerna utvecklas Cargo City, ett nytt centrum för flygfrakt, logistik och industri. Inom Cargo City ska ett markområde om totalt 144 400 kvm utvecklas. Till detta söker Swedavia en eller flera partners för långsiktiga samarbeten.

Bandet klipptes av Jan-Olof Jacke, VD för Svenskt näringsliv, Per Vorberg, kommunstyrelsens ordförande i Härryda, Anna Strömwall, flygplatschef, Peter Grönberg CEO Göteborg & Co och Jonas Abrahamsson, vd och koncernchef Swedavia. Foto: Swedavia

Den nya terminalen på Landvetter är nu officiellt invigd

Idag möttes näringslivstoppar, politiker och företrädare för myndigheter och flygbranschen på Göteborg Landvetter Airport inom ramen för arrangemanget TakeOff. I samband med det invigdes också flygplatsens nya terminaldel som är den största utbyggnaden hittills i flygplatsens historia och har banat vägen för ökad internationell flygtrafik.Den 28 april invigs en ny direktlinje Landvetter-New York.

Malmö Airport. Foto: Felix Odell

Swedavias trafikstatistik för januari 2023

Under januari ökade antalet passagerare vid Swedavias flygplatser med drygt 90 procent jämfört med januari 2022 och uppgick till 2,1 miljoner. Resandet är därmed tillbaka på 75 procent av prepandeminivåerna 2019. Swedavia med samarbetspartners kraftsamlar redan nu för en reseintensiv sommar med såväl stora rekryteringsinsatser som ett flertal insatser för att göra resan så smidig som möjligt.

Foto: Swedavia

Swedavia ny medlem i f3 för att stötta forskningsinitiativ inom hållbart bioflygbränsle för flyget

Swedavia förstärker som ny medlem forskningsinitiativet f3 Innovationskluster för hållbara biodrivmedel och flyget ökar därmed sin representation i klustret. Genom samverkan syftar f3 till att verka för en snabb omställning till hållbara drivmedel som ger transportsektorn förutsättningar att nå målen utan att negativt påverka andra klimat- och hållbarhetsmål.