Gå direkt till innehåll
Visionsbild av nya Marknadsplatsen. Foto: Tengboms
Visionsbild av nya Marknadsplatsen. Foto: Tengboms

Pressmeddelande -

Ett flertal butikskedjor slår upp sina portar när nya Marknadsplatsen öppnar på Stockholm Arlanda Airport i sommar

Nya Arlanda tar form. Flera butiker är redo att öppna till sommaren då första delen av nya Marknadsplatsen ska stå klar tillsammans med en stor modern säkerhetskontroll. Bland annat flyttar flera kända svenska varumärken in och det blir även ett helt nytt presentkoncept med fokus på ett nordiskt utbud. Dessutom butiker för friluftsliv, elektronik och mycket mer samtidigt som taxfreebutiken får en helt ny större yta.

Utvecklingen av nya Arlanda pågår. I Terminal 5 byggs en stor säkerhetskontroll med modern teknik som kommer att underlätta för resenären, och i direkt anslutning till den skapas den nya Marknadsplatsen som är den största kommersiella satsningen någonsin på Arlanda. Marknadsplatsen kommer att ha en nordiskt präglad design och en total kommersiell yta på 11 000 kvadratmeter. Den första etappen av tre öppnar sommaren 2023 och hela Marknadsplatsen står klar runt årsskiftet 2024/2025.

- En del i den kommersiella strategin inför upphandlingarna av nya butiker till Marknadsplatsen har varit att skapa goda möjligheter för shopping, oavsett om den är planerad eller av mer spontan karaktär. Varierat utbud och en bred prisbild som tilltalar olika kundgrupper har varit viktiga aspekter, säger Charlotte Ljunggren, Swedavias direktör för Marknad och försäljning och tillförordnad flygplatschef på Stockholm Arlanda Airport.

  Nu är upphandlingarna av de första butikerna som flyttar in på Arlanda och på nya Marknadsplatsen klara. Bland nyheterna syns många svenska kända varumärken som GANT och J. Lindeberg. Konceptet Sweshop är också en av nyheterna. Det är spännande presentbutiker med ett sortiment som är en hyllning till nordiskt hantverk, kultur och arv.

  - Det har funnits en uttalad efterfrågan på mer nordiska, svenska och lokala varor att köpa som presenter och det är en av många delar vi är glada att vi nu kommer att kunna erbjuda, säger Charlotte Ljunggren.

  Här är några av butikerna som öppnar på Marknadsplatsen i Terminal 5:

  Etapp 1 sommaren 2023:

  Stockholm Duty Free
  Direkt efter den nya säkerhetskontrollen kommer resenären att kliva in i den nya taxfreebutiken. Det blir en modern butik i nordisk design på hela 2 000 kvadratmeter.

  Sweshop

  I Sweshops souvenirbutiker kommer resenären att hitta presenter, souvenirer och mat. Sweshop kommer även ha en stor dalahäst i sina butiker som kommer ändra stil och färg beroende på säsong och förhoppningen är att dalahästen kommer bli ett lockande Instagram-moment för både turister och svenska resenärer. Förutom två butiker på Marknadsplatsen kommer man även kunna hitta Sweshop i SkyCity på Arlanda och på Landvetter.

  Pocket shop
  Pocket shop finns sedan tidigare på både Arlanda och Landvetter men de öppnar två nya enheter på Marknadsplatsen.

  InMotion
  Elektronikkedjan som säljer det senaste inom elektronik från de största varumärkena, öppnar tre butiker på Arlanda, varav en på Marknadsplatsen, och en butik på Landvetter Airport.

  Kronan (Apotek)
  Apotek finns idag i SkyCity med fullt sortiment, även receptbelagd medicin, men nu öppnar en butik på Marknadsplatsen som riktar in sig på apoteksprodukter för hälsa och välmående och reserelaterade produkter.

  Forex

  Global Blue

  Etapp 2 slutet av 2023:

  World of Toys
  Arlandas befintliga leksaksbutik öppnar en enhet på Marknadsplatsen som också kommer att sälja barnkläder. Här kommer resenären kunna handla allt ifrån leksaker till barnkläder av olika slag.

  Sweshop butik 2

  Pocket shop butik 2

  Etapp 3 årskiftet 2024/25:

  Aera Fashion Multibrand
  Airport Fashion Group öppnar nya butiker på Marknadsplatsen. I deras Multibrand Fashion Store är det uppdelat så resenären hittar mode för både män och kvinnor.

  GANT
  Det svenska varumärket GANT öppnar en butik på Marknadsplatsen där det senaste modet står i fokus.

  J. Lindeberg
  I butiken på Marknadsplatsen kommer den modemedvetna hitta kläder och accessoarer från det svenska varumärket.

  Aera Outdoor Leisure Fashion
  När butiken slår upp sina portar på Marknadsplatsen kommer den erbjuda ett stort utbud av friluftskläder för den aktiva.

  Fler butiker kommer att tillkomma.


  Relaterade länkar

  Ämnen

  Kategorier


  Swedavia är en koncern som äger, driver och utvecklar 10 flygplatser i hela Sverige. Vår roll är att skapa den tillgänglighet som Sverige behöver för att underlätta resande, affärer och möten. Nöjda och trygga resenärer är grunden för Swedavias affär. Swedavia är världsledande i utvecklingen av flygplatser med minsta möjliga klimatpåverkan. Koncernen omsatte under 2021 cirka 2,7 miljarder kronor och har närmare 2 300 medarbetare.

  Kontakter

  Ellen Laurin

  Ellen Laurin

  Presskontakt Tf. Presschef - Acting Head of Media Relations Press och Media 010-109 01 00
  Peter Wärring

  Peter Wärring

  Presskontakt Pressansvarig Press och Media 010-109 01 00
  Swedavias presstjänst

  Swedavias presstjänst

  Presskontakt 010-109 01 00

  Relaterat innehåll

  Foto: SSP. Jureskogs är en av de nya restauranger som öppnar på Stockholm Arlanda Airport nästa år.

  Storsatsning på mat- och dryck på Arlanda och Landvetter - 20-tal helt nya restauranger, barer och caféer öppnar med start 2023

  Swedavia fortsätter att utveckla serviceutbudet på Stockholm Arlanda Airport och Göteborg Landvetter Airport. Den nya marknadsplatsen öppnar med start 2023 på Arlanda och är av de största satsningarna någonsin på mat- och dryck på flygplatsen. I och med satsningen kommer Swedavias samarbetspartner SSP lansera ett 20-tal helt nya och välkända koncept för mat- och dryck.

  RC Café & Pâtisserie öppnar flera spännande kök på Arlanda under 2023/2024. Foto: Swedavia

  Mer ekologiskt och lokalt mathantverk på Arlanda och nya Marknadsplatsen

  Nya Arlanda tar form. Flera butiker och restauranger är redo att öppna i början av sommaren då första delen av nya Marknadsplatsen ska stå klar tillsammans med en ny säkerhetskontroll. Nyligen blev det klart att egentillverkad ekologisk glass, genuina smaker från såväl det nordiska köket som från det franska konditoriet såväl som österländsk mat kompletterar det nya utbud som redan har lanserats.

  Arkivbild Malmö Airport. Foto: Jan Dahlander/Bilder i Syd.

  Malmö Airport fyller 50 år - Swedavia satsar vidare på stärkt svensk och internationell tillgänglighet i södra Sverige

  Torsdagen den 1 december fyller Malmö Airport, Sveriges tredje största och södra Sveriges internationella flygplats, 50 år. Flygplatsen har en viktig roll för svensk tillgänglighet och sedan starten 1972 har över 60 miljoner resenärer rest via flygplatsen. Som en av de första flygplatserna i världen är Malmö Airport fossilfri i egen verksamhet sedan slutet av 2020.

  Ryanair fortsätter att satsa stort på den svenska marknaden och Stockholm Arlanda Airport med ett nytt flygplan inför sommaren och totalt åtta nya flyglinjer 2022–2023. Foto: Piotr Mitelski.

  Ryanair fortsätter sin storsatsning på Arlanda och lanserar ytterligare två flyglinjer

  Ryanair fortsätter att satsa stort på den svenska marknaden och Stockholm Arlanda Airport och adderar ett nytt flygplan för att trafikera den expanderande trafiken. Sex nya flyglinjer har startats sedan den 30 oktober 2022 och nu presenterar Ryanair ytterligare två nya destinationer inför sommaren. De nya flyglinjerna till Dublin och Porto startar den 26 mars respektive den 4 juni.