Gå direkt till innehåll
Bandet klipptes av Jan-Olof Jacke, VD för Svenskt näringsliv, Per Vorberg, kommunstyrelsens ordförande i Härryda, Anna Strömwall, flygplatschef, Peter Grönberg CEO Göteborg & Co och Jonas Abrahamsson, vd och koncernchef Swedavia. Foto: Swedavia
Bandet klipptes av Jan-Olof Jacke, VD för Svenskt näringsliv, Per Vorberg, kommunstyrelsens ordförande i Härryda, Anna Strömwall, flygplatschef, Peter Grönberg CEO Göteborg & Co och Jonas Abrahamsson, vd och koncernchef Swedavia. Foto: Swedavia

Pressmeddelande -

Den nya terminalen på Landvetter är nu officiellt invigd

Idag möttes näringslivstoppar, politiker och företrädare för myndigheter och flygbranschen på Göteborg Landvetter Airport inom ramen för det återkommande arrangemanget TakeOff. I samband med det invigdes också flygplatsens nya terminaldel som är den största utbyggnaden hittills i flygplatsens historia.

Efter ett par års paus har det uppskattade eventet TakeOff återupptagits och genomfördes idag på Göteborg Landvetter Airport med drygt 120 deltagare. Jonas Abrahamsson, Swedavias vd och koncernchef och Anna Strömwall, flygplatschef välkomnade deltagarna till ett givande seminarium med fokus på klimatomställning, framtidens flyg och tillgänglighet till resten av världen.

Arrangemanget genomfördes i flygplatsens nya terminaldel som togs i bruk sommaren 2020. Den nya terminaldelen är 200 meter lång och har utökat de tidigare ytorna med hela 18 500 kvadratmeter. Idag blev den nya terminalen äntligen officiellt invigd.

- Jag är mycket glad att vi idag äntligen har invigt den nya terminalen ordentligt, samtidigt som vi har återupptagit våra TakeOff-möten efter några års paus. Det har känts viktigt att både få visa upp vår nya terminal och tillsammans prata om hur vi framtidssäkrar flyget, säger Anna Strömwall, flygplatschef Göteborg Landvetter Airport på Swedavia.

- Vi kan åter se positivt på framtiden och den nya terminalen har möjliggjort den ökade flygtrafik och destinationsutveckling som vi sett, och ser framför oss. Den nya terminaldelen, med separation av ankommande och avgående Non-Schengen-resenärer, har varit en förutsättning för att locka fler internationella flygbolag och linjer till vår flygplats, fortsätter Anna Strömwall.

Ansträngningarna har gett resultat. Den 28 april startar SAS en ny och mycket efterlängtad direktlinje till New York, ett viktigt tillskott för regionens näringsliv och turism.

- Det finns starka kopplingar mellan Sverige och USA, och New York har länge stått högt på Göteborgsregionens önskelista över nya direktlinjer från Landvetter, berättar Anna Strömwall.

Informationen om den nya direktlinjen till den stora metropolen på den amerikanska östkusten mottogs av applåder under TakeOff- evenemanget. Äntligen fick också bandet till den nya terminaldelen klippas, vilket Anna Strömwall gjorde med bravur med Swedavias vd och koncernchef Jonas Abrahamsson vid sin sida och under muntra tillrop och applåder.

TakeOff

TakeOff är ett forum för diskussion om flygbranschens utveckling, teknik och dess betydelse för svenskt näringsliv. Förutom näringslivet och flygbranschen är också representanter från politiken, forskningsvärlden, myndigheter och kommuner viktiga deltagare i forumet.

Under dagens seminarium var Peter Grönberg, CEO Göteborg & Co, Jan-Olof Jacke, VD för Svenskt näringsliv, Per Vorberg, Kommunstyrelsens ordförande i Härryda, Hampus Alfredsson, forskare på RISE och Anders Forslund, CEO på Heart Aerospace talare.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Swedavia är en koncern som äger, driver och utvecklar 10 flygplatser i hela Sverige. Vår roll är att skapa den tillgänglighet som Sverige behöver för att underlätta resande, affärer och möten. Nöjda och trygga resenärer är grunden för Swedavias affär. Swedavia är världsledande i utvecklingen av flygplatser med minsta möjliga klimatpåverkan. Koncernen omsatte under 2021 cirka 2,7 miljarder kronor och har närmare 2 300 medarbetare.

Kontakter

Ellen Laurin

Ellen Laurin

Presskontakt Tf. Presschef - Acting Head of Media Relations Press och Media 010-109 01 00
Peter Wärring

Peter Wärring

Presskontakt Pressansvarig Press och Media 010-109 01 00
Swedavias presstjänst

Swedavias presstjänst

Presskontakt 010-109 01 00

Relaterat innehåll

Göteborg Landvetter Airport. Foto: Svante Örnberg

Swedavias bokslutskommuniké för 2022: Ökat resande och flygbolagssatsningar ledde till högre omsättning och kraftigt förbättrat resultat

Swedavia publicerar idag sin bokslutskommuniké för 2022. Den starka återhämtningen på flygmarknaden och en rad viktiga flygbolagssatsningar resulterar i att bolaget för helåret rapporterar en nästintill fördubblad omsättning och en kraftig resultatförbättring, med ett kassaflöde från den löpande verksamheten som är positivt för första gången sedan pandemins början.