Gå direkt till innehåll
Japans största flygbolag, All Nippon Airways (ANA) etablerar sig på Stockholm Arlanda Airport med en direktlinje till Tokyo

Pressmeddelande -

Japans största flygbolag, All Nippon Airways (ANA) etablerar sig på Stockholm Arlanda Airport med en direktlinje till Tokyo

Japans största flygbolag, ANA, etablerar sig på Stockholm Arlanda Airport med en direktlinje till Tokyo Haneda, landets största flygplats och ett internationellt nav. ANA kommer att bli ett viktigt tillskott till utbudet på Stockholm Arlanda och kopplar samman den svenska huvudstaden med en av de viktigaste marknaderna i Asien.

ANA (All Nippon Airways), medlem i Star Alliance och det största flygbolaget för reguljär passagerartrafik på den inhemska och internationella marknaden till och från Japan, kommer att etablera sig på Stockholm Arlanda Airport med en direktlinje till Tokyo Haneda lagom till starten av vintertrafikprogrammet för 2024. Den nya direktlinjen kommer inte bara att koppla samman den svenska huvudstaden med Japan, utan ANA´s omfattande nätverk av flyglinjer kommer även erbjuda viktiga anslutningar till hela Asien och södra delen av stilla havet

– Det finns ett stort förtroende för den svenska flygresemarknaden och ANA’s satsning på en direktlinje från Stockholm Arlanda Airport till Tokyo Haneda är ett tydligt tecken på detta. ANA kommer att spela en viktig roll för att knyta samman Sverige med Japan och andra väletablerade marknader i Asien. Swedavias främsta mål är att öka tillgängligheten och ANAs stora nätverk underlättar för människor att träffas, oavsett om det gäller affärer, turism eller för att besöka familj och vänner, säger Jonas Abrahamsson, vd och koncernchef för Swedavia.

Japan är Sveriges näst största handelspartner i Asien med närmare 150 svenska företag – både etablerade företag och start-ups – verksamma i landet som är världens tredje största ekonomi. Sverige är i sin tur den största nordiska exportmarknaden för Japan och cirka 180 japanska företag har verksamhet i Sverige.

Den nya direktlinjen med det femstjärniga flygbolaget ANA kommer att vara av stor betydelse för besöksnäringen och den viktiga handeln mellan Japan och Sverige där fraktgods länderna emellan kommer att gynnas av kortare och snabbare leveranstider.

Linjen Stockholm Arlanda Airport – Tokyo Haneda kommer att starta i och med vinterschemat 2024.

Om ANA (All Nippon Airways)

All Nippon Airways (ANA) grundades 1952 med hjälp av endast två helikoptrar och har sedan dess vuxit till att bli det största flygbolaget i Japan. ANA HOLDINGS Inc. (ANA HD) etablerades 2013 som den största flygbolagsgruppen i Japan, bestående av 69 företag inklusive ANA och Peach Aviation, det ledande LCC i Japan.

ANA är en lanseringskund och den största operatören av Boeing 787 Dreamliner, vilket gör ANA HD till den största Dreamliner-ägaren i världen. ANA är medlem i Star Alliance sedan 1999 och har samriskavtal med United Airlines, Lufthansa German Airlines, Swiss International Airlines och Austrian Airlines - vilket ger företaget en omfattande global närvaro.

Flygbolagets långa historia av utmärkt service har tilldelats SKYTRAX:s 5-stjärniga betyg varje år sedan 2013, där ANA är det enda japanska flygbolaget att vinna denna prestigefyllda utmärkelse under 11 år i rad. ANA har utsetts till "Årets flygbolag" tre gånger (2007, 2013 och 2018) av Air Transport World, något endast ett fåtal utvalda flygbolag lyckats med.

För mer information, kontakta Swedavias presstjänst på telefon 010-109 01 00 eller press@swedavia.se.


Ämnen

Kategorier


Swedavia är en koncern som äger, driver och utvecklar 10 flygplatser i hela Sverige. Vår roll är att skapa den tillgänglighet som Sverige behöver för att underlätta resande, affärer och möten. Nöjda och trygga resenärer är grunden för Swedavias affär. Swedavia är världsledande i utvecklingen av flygplatser med minsta möjliga klimatpåverkan. Sedan 2020 är Swedavias egen flygplatsverksamhet fossilfri vid samtliga tio flygplatser. Koncernen omsatte under 2022 cirka 4,8 miljarder kronor och har cirka 2 400 medarbetare.

Kontakter

Ellen Laurin

Ellen Laurin

Presskontakt Tf. Presschef - Acting Head of Media Relations Press och Media 010-109 01 00
Peter Wärring

Peter Wärring

Presskontakt Pressansvarig Press och Media 010-109 01 00
Swedavias presstjänst

Swedavias presstjänst

Presskontakt 010-109 01 00

Relaterat innehåll

Foto: Airbus

Swedavia tecknar samarbetsavtal med Airbus, Avinor, SAS och Vattenfall för att främja vätgasflygutveckling i Sverige och Norge

Swedavia har tillsammans med Airbus, Avinor, SAS och Vattenfall undertecknat en avsiktsförklaring om att gemensamt arbeta för att utveckla infrastruktur för vätgasflyg på flygplatser i Sverige och Norge. Målet för samarbetet är att genom en förstudie om vätgas ta fram ramverk och se över förutsättningarna för en möjlig utrullning av vätgasdrivet flyg i de båda länderna.

Kraftigt ökad tillgänglighet från Stockholm Arlanda Airport till Nordamerika under sommaren 2024 - 30-tal avgångar per vecka.

Kraftigt ökad tillgänglighet från Stockholm Arlanda Airport till Nordamerika under sommaren 2024 - 30-tal avgångar per vecka.

Tillgängligheten mellan Stockholm Arlanda Airport och Nordamerika kommer att öka kraftigt när det, med start i mitten av april, tillkommer två nya långlinjer till det befintliga utbudet från flygplatsen. Både United Airlines och Delta Air Lines återvänder, vilket gör att det totalt kommer att vara närmare 30 avgångar per vecka med upp till 5 avgångar per dag till Nordamerika sommaren 2024.

Foto: Svante Örnberg/Swedavia

Swedavias bokslutskommuniké för 2023: Ökat resande, stärkt linje- och destinationsutbud och kommersiella satsningar bidrar till ett förbättrat resultat och nöjdare resenärer

Ett ökat flygresande, ett stärkt linje- och destinationsutbud och ökade kommersiella intäkter bidrog till ett förbättrat resultat och nöjdare resenärer. Nettoomsättningen ökade med drygt 1 miljard kronor till närmare 6 miljarder kronor jämfört med 2022. Rörelseresultatet utvecklas positivt, men kostnaderna ökade på grund av såväl den högre passagerarvolymen som inflationen.