Gå direkt till innehåll
Unesco världsarvet Petra. Foto: Jordan Tourism Board
Unesco världsarvet Petra. Foto: Jordan Tourism Board

Pressmeddelande -

Royal Jordanian etablerar sig på Stockholm Arlanda Airport – lanserar ny direktlinje till Amman i Mellanöstern

I slutet av maj är det för första gången möjligt att flyga reguljärt direkt till Jordanien från Stockholm Arlanda Airport. Royal Jordanian Airlines etablerar sig i Sverige och möter efterfrågan på en förbindelse mellan Sverige och Jordanien när de lanserar en direkt flyglinje mellan de båda huvudstäderna.

Jordaniens nationella flygbolag Royal Jordanian Airlines etablerar sig i Sverige och startar för första gången trafik från Stockholm till Mellanöstern med en direktlinje till Jordaniens huvudstad och mest befolkade stad, Amman. Linjen är otrafikerad och blir ett välkommet tillskott till Arlandas befintliga utbud.

Jordanien gränsar i väster till Israel och Palestina, Västbanken, i norr till Syrien, i öster till Irak och i söder till Saudiarabien. Landets geografiska placering förbinder orienten med väst. Före pandemin såg man en ökad efterfrågan på resor mellan Amman och Stockholm för att besöka släkt och vänner, men det finns också ett växande intresse för Jordanien som turistdestination.

– Vi välkomnar Royal Jordanian Airlines till Sverige och Swedavia Airports med den nya linjen till Amman. Linjen blir ett tillskott till det befintliga trafikutbudet från Arlanda och det är påtagligt att det finns en efterfrågan från resenärer som vill besöka familj och vänner i Mellanöstern, men också från turister som vill upptäcka något nytt, säger Charlotte Ljunggren, direktör Marknad och kommersiell utveckling på Swedavia.

– Det är ett stort nöje att tillkännage vår nya rutt mellan Stockholm och Amman, som kommer att göra det enklare än någonsin för turister från norra Europa att upptäcka Jordaniens otroliga underverk. Att hjälpa till att främja och driva turism till Jordanien är fokus för vår nya strategi, med betoning på att vidareutveckla Amman till den primära inkörsporten till Levanten genom att erbjuda förbättrad anslutning till vårt bredare nätverk. Den nya rutten mellan Sverige och Jordanien är ännu ett steg i linje med Royal Jordanian Airlines ambitiösa femåriga tillväxtplan som inkluderar att utöka den nuvarande flottan på 24 flygplan till fler än 40 flygplan under de kommande tre till fem åren, säger Karim Makhlouf, Royal Jordanian Airlines kommersiella chef.

  Jordanien är ett arabiskt kungarike i Mellanöstern och hem till klippstaden Petra, belägen 180 kilometer från Amman. Unesco Världsarvet Petra anses vara ett av världens sju nya underverk och är landets mest populära sevärdhet. Jordanien är också omtalat för sitt varierade utbud av andra historiska ruiner blandat med moderna städer, platser kända från Bibeln och vackra palmbeklädda naturområden nära de röda sandöknarna. Dykningen och reven i Röda Havet är vida omtalade och allt fler åker till Jordanien för att dyka. I viken vid kuststaden Aqaba erbjuds landbaserad dykning i Röda havet.

  Med start den 29 maj 2023 trafikerar Royal Jordanian Stockholm Arlanda Airport (ARN) – Amman Queen Alia Airport (AMM) två gånger i veckan på måndagar och torsdagar med en Airbus A320.

  Flygplatsen ligger 32 km från Ammans centrum, dit du tar dig på 40 minuter med taxi och 60 minuter med buss i normal trafik.

  Biljetter finns till försäljning på Royal Jordanian.com. För mer information om aktuell trafik på Stockholm Arlanda Airport: swedavia.se/arlanda.

  Om Royal Jordanian Airlines
  Royal Jordanian Airlines grundades 1963 som det officiella nationella flygbolaget för det Hashimitiska kungadömet Jordanien och har under de senaste 60 åren underlättat turism och handel och försett människor över hela världen med en introduktion till Jordaniens berömda gästfrihet och värme.

  Från sitt nav på Queen Alia International Airport driver Royal Jordanian Airlines en modern flygplansflotta som flyger till destinationer över hela världen, via ett ständigt växande ruttnätverk som förbinder Amman med Europa, Mellanöstern, Nordamerika och Asien. Som medlem i oneworld-alliansen tillhandahåller Royal Jordanian Airlines och dess 13 internationella flygbolagspartners ett kombinerat resenätverk som når fler än 1 000 flygplatser i 170 länder.

  Swedavias arbete för ett fossilfritt flyg
  Swedavia bedriver sedan många år ett ambitiöst klimatarbete. Samtliga av de tio flygplatserna nådde målet noll fossila koldioxidutsläpp från egen verksamhet vid utgången 2020. Swedavia arbetar också aktivt för att främja övergången till biobränsle och har som mål att fem procent av allt bränsle som tankas på svenska flygplatser ska vara fossilfritt 2025. Swedavias klimatomställningsarbete och ledande arbete i att driva klimatsmarta flygplatser prisas internationellt och flygbranschorganisationen ACI utsåg 2021 Stockholm Arlanda Airport till ”ECO-Innovation Airport of the Year”. Swedavia erbjuder alla resenärer som flyger från en Swedavia flygplats att köpa biobränsle för hela eller delar av resan via flygreenfund.se/swedavia.

  För råd och information om situationer som kan påverka din resa, och vad som gäller på ditt resmål, håll dig uppdaterad via UD:s reseinformation.

  För mer information, kontakta Swedavias presstjänst på telefon 010-109 00 00 eller press@swedavia.se.

  Ämnen

  Kategorier


  Swedavia är en koncern som äger, driver och utvecklar 10 flygplatser i hela Sverige. Vår roll är att skapa den tillgänglighet som Sverige behöver för att underlätta resande, affärer och möten. Nöjda och trygga resenärer är grunden för Swedavias affär. Swedavia är världsledande i utvecklingen av flygplatser med minsta möjliga klimatpåverkan. Koncernen omsatte under 2021 cirka 2,7 miljarder kronor och har närmare 2 300 medarbetare.

  Kontakter

  Ellen Laurin

  Ellen Laurin

  Presskontakt Tf. Presschef - Acting Head of Media Relations Press och Media 010-109 01 00
  Peter Wärring

  Peter Wärring

  Presskontakt Pressansvarig Press och Media 010-109 01 00
  Swedavias presstjänst

  Swedavias presstjänst

  Presskontakt 010-109 01 00

  Relaterat innehåll

  Ryanair fortsätter att satsa stort på den svenska marknaden och Stockholm Arlanda Airport med ett nytt flygplan inför sommaren och totalt åtta nya flyglinjer 2022–2023. Foto: Piotr Mitelski.

  Ryanair fortsätter sin storsatsning på Arlanda och lanserar ytterligare två flyglinjer

  Ryanair fortsätter att satsa stort på den svenska marknaden och Stockholm Arlanda Airport och adderar ett nytt flygplan för att trafikera den expanderande trafiken. Sex nya flyglinjer har startats sedan den 30 oktober 2022 och nu presenterar Ryanair ytterligare två nya destinationer inför sommaren. De nya flyglinjerna till Dublin och Porto startar den 26 mars respektive den 4 juni.

  Foto: Swedavia

  Smart start på årets påskresa – 5 tips att tänka på för dig som reser via Arlanda

  Ska du flyga i påsk? Se till att vara på plats när din incheckning eller bagageinlämning öppnar och ta gärna del av Swedavias övriga restips för en bra start på resan. Inför vår- och sommarsäsongen har Arlanda fått en jämnare fördelning av flygbolag över terminalerna och Swedavia har tillfört en helt ny yta med incheckningsautomater i SkyCity vid ingången till Terminal 5.