Gå direkt till innehåll
Stockholm Arlanda Airport. Foto: Victoria Ström.
Stockholm Arlanda Airport. Foto: Victoria Ström.

Pressmeddelande -

Swedavias trafikstatistik december och helår 2019

Under 2019 reste drygt 40 miljoner resenärer till eller från Swedavias tio flygplatser, vilket är en minskning med fyra procent jämfört med rekordåret 2018. Framförallt inrikesresandet mattades av, medan utrikesresandet totalt sett minskade i mindre omfattning. Utrikestrafiken ökade på ett flertal flygplatser, däribland på Göteborg Landvetter Airport.

Totalt reste cirka drygt 40 miljoner resenärer till eller från Swedavias flygplatser under 2019, en minskning med 4 procent jämfört med 2018, då Swedavia för första gången någonsin hade över 42 miljoner passagerare. Antalet utrikesresenärer minskade med 2 procent till närmare 28 miljoner, medan antalet inrikesresenärer uppgick till cirka 12,4 miljoner, en minskning med 9 procent jämfört med 2018.

Stockholm Arlanda Airport, Sveriges största flygplats, hade drygt 25,6 miljoner resenärer under 2019, vilket är en minskning med 4 procent jämfört med 2018. Såväl utrikesresandet som inrikesresandet minskade med 4 respektive 8 procent.

På Göteborg Landvetter Airport minskade antalet resenärer med totalt 2 procent i jämförelse med föregående år till närmare 6,7 miljoner. Utrikestrafiken, som står för den allra största delen av trafiken på flygplatsen, fortsatte dock att växa till närmare 5,5 miljoner resenärer.

Förutom Göteborg Landvetter visade ett flertal av Swedavias flygplatser en ökning i utrikestrafiken, men samtliga av Swedavias 10 flygplatser visade en trafikminskning när det gäller inrikesresandet under året.

Under december månad enskilt reste närmare 2,9 miljoner resenärer till eller från Swedavias tio flygplatser, en minskning med 4 procent samma period föregående år och i linje med årets utveckling. Utrikestrafiken minskade med 2 procent under månaden, medan inrikestrafiken minskade med 7 procent jämfört med december 2018, vilket är en något mindre minskning jämfört med helåret 2019.

På Stockholm Arlanda minskade både utrikestrafiken och inrikestrafiken i december. Utrikestrafiken ökade under månaden på ett flertal flygplatser, däribland en fortsatt ökning för Göteborg Landvetter. Med undantag från Kiruna Airport och Visby Airport minskade inrikestrafiken på samtliga flygplatser under december månad.

Swedavia bedriver sedan många år ett ambitiöst hållbarhetsarbete. Samtliga av Swedavias tio flygplatser ska ha noll fossila koldioxidutsläpp från egen verksamhet utgången 2020. Swedavia arbetar också aktivt för att främja övergången till bioflygbränsle och har som mål att fem procent av allt bränsle som tankas på svenska flygplatser ska vara fossilfritt 2025. Sedan 2016 köper Swedavia bioflygbränsle motsvarande bolagets tjänsteflygresor, cirka 450 ton bränsle årligen.

Trafikstatistik för Swedavias flygplatser finns tillgänglig på www.swedavia.se under Om Swedavia/Statistik. https://www.swedavia.se/om-swedavia/statistik/

För mer information, kontakta Swedavias pressjour på telefon 010-109 01 00 eller press@swedavia.se.

Ämnen

Kategorier


Swedavia är en koncern som äger, driver och utvecklar 10 flygplatser i hela Sverige. Vår roll är att skapa den tillgänglighet som Sverige behöver för att underlätta resande, affärer och möten. Nöjda och trygga resenärer är grunden för Swedavias affär. Swedavia är världsledande i utvecklingen av flygplatser med minsta möjliga klimatpåverkan. Koncernen omsätter drygt 5,7 miljarder kronor och har 3 100 medarbetare.

Kontakter

Ellen Laurin

Ellen Laurin

Presskontakt Tf. Presschef - Acting Head of Media Relations Press och Media 010-109 01 00
Peter Wärring

Peter Wärring

Presskontakt Pressansvarig Press och Media 010-109 01 00
Swedavias presstjänst

Swedavias presstjänst

Presskontakt 010-109 01 00

Relaterat innehåll

Tankning. Foto: Victoria Ström.

Swedavia samlar aktörer till upphandling av bioflygbränsle

​Som en av de första flygplatshållarna i världen bjuder Swedavia in SOS Alarm, Systembolaget och 2030-sekretariatet att göra avrop på ett avtal för bioflygbränsle. Syftet är att fler företag och organisationer ska kunna minska koldioxidutsläppen från sina tjänsteflygresor och främja en storskalig produktion av bioflygbränsle. Bioflygbränslet kommer att tankas på Swedavias flygplatser under 2020.

Nya Office One på Stockholm Arlanda Airport. Foto: Tim Meier.

Lufthansa Cargo etablerar Sverigekontor i Office One på Arlanda

Flygfraktsföretaget Lufthansa Cargo flyttar sitt svenska huvudkontor till Swedavias nybyggda kontorsfastighet Office One vid Stockholm Arlanda Airport. Byggnaden har en stark miljöprofil och prisades nyligen när Swedavia utsågs till ”Årets fastighetsägare” av Sweden Green Building Council.

Swedavia emitterar hybridobligationer om 1 miljard SEK

Swedavia har framgångsrikt emitterat SEK 1 miljard efterställda hybridobligationer med en evig löptid och första inlösendag 26 november 2024. Hybridobligationerna har en rörlig ränta upp till första inlösendagen om 3m STIBOR + 150 baspunkter.

Warszawa, Polen. Foto: City of Warsaw.

Ny direktlinje till Warszawa från Arlanda med SAS

SAS expanderar på Stockholm Arlanda Airport och lanserar en ny direktlinje till den polska huvudstaden Warszawa i vår. Man utökar därmed tillgängligheten och destinationsutbudet med ytterligare en linje till den växande marknaden Polen.

Stockholm Arlanda Airport. Foto: Stina Sandsjö.

Swedavias trafikstatistik för januari 2020

Under januari reste totalt 2 670 000 resenärer via Swedavias tio flygplatser, vilket är en minskning med 6 procent jämfört med samma månad förra året. De senaste månadernas svaga trafikutveckling fortsätter i januari, som också påverkas negativt av att flygbolagen har minskat sin säteskapacitet i ökad utsträckning.

Swedavias Bokslutskommuniké 2019: Stabilt resultat trots färre resenärer

Under 2019 reste drygt 40 miljoner passagerare till eller från Swedavias flygplatser. Nettoomsättningen under perioden ökade till drygt 6,2 miljarder kronor och rörelseresultatet till drygt 700 miljoner kronor. Året har präglats av satsningarna på att öka effektiviteten, utveckla flygplatserna och flygets klimatomställning. ​