Gå direkt till innehåll
Iris och Mattias Alexandrov Klum framför filminstallationen "Skärgårdshymn" på Landvetter. Foto: Tommy Holl
Iris och Mattias Alexandrov Klum framför filminstallationen "Skärgårdshymn" på Landvetter. Foto: Tommy Holl

Pressmeddelande -

Konstnärsduon Alexandrov Klum inviger installation på Göteborg Landvetter

För många är Västsverige nära förknippat med havet och de bohuslänska klipporna. På Göteborg Landvetter Airport invigdes idag en hyllning till västkustlandskapet genom verk skapade av konstnärsduon Alexandrov Klum. Verken består av filminstallationen ”Skärgårdshymn” i incheckningshallen samt ”Himmel, Land & Hav” som är ett 108 meter lång fotografisk installation i utomhusmiljö. På plats för att inviga verken fanns såväl konstnärerna Iris och Mattias Alexandrov Klum som Göteborg Landvetter Airports nya flygplatsdirektör Anna Strömwall.

Göteborg Landvetter har under en längre tid visat upp spännande konstsamarbeten för att skapa en inspirerande atmosfär. I dag presenterades konstnärsduon Alexandrov Klum som med sina verk vill inspirera till ett meditativt lugn i den intensiva miljön på en flygplats. Det är specifikt västkustlandskapet som tolkats i verken. Resenärerna kommer att mötas av dessa både inomhus i incheckningshallen och i utomhusmiljön vid infarten till flygplatsen.

Filminstallationen ”Skärgårdshymn” är en lugnande bohuslänsk evighetshorisont som omärkligt ändrar karaktär för att skapa förutsättningar för ett meditativt lugn i en intensiv miljö. Den är en slags motrörelse mot hemmablindheten. Genom att kunna förundras över och glädjas åt det vardagliga, ökar kanske respekten för vår natur.

“Himmel, Land & Hav” utgörs av en tredelad fotografisk installation som visar olika panoraman från Sveriges västkustlandskap. Vi får uppleva en undervattensvärld, en utblick över ett skärgårdslandskap och en havsyta utan slut där måsar och trutar passerar. Det är en kärleksfull hyllning till det bohuslänska landskapet med en önskan att inspirera till vördnad och respekt för vår ömtåliga och värdefulla värld. Alla tre delarna bjuder på en surrealistisk verklighetskänsla där både motiv och perspektiv, med kamerans hjälp, är subtilt förskjutna.

- Hållbarhet handlar inte bara om klimatet, hotade miljöer och hotade arter utan också om att värna människors sociala hållbarhet. I en tid då mänskligheten sätter press på naturen i världen vill vi genom verken ”Skärgårdshymn” och ”Himmel, Land & Hav” inspirera till eftertanke, kärlek och vördnad för den natur vi har nära, säger Iris och Mattias AlexandrovKlum.

- En flygplats är en mötesplats och vi är stolta över att få hälsa alla välkomna till Västsverige med havet och den unika bohuslänska naturen så som den tolkas Alexandrov Klums verk. Vi vill att våra resenärer ska få nya upplevelser som inspirerar när de besöker oss. Det här är också ett sätt att visa vårt fokus på hållbarhet som vi delar med Alexandrov Klum. Under nästa år kommer Göteborg Landvetter att ha nått målet om noll koldioxidutsläpp från vår egen verksamhet, säger Anna Strömwall, flygplatsdirektör på Göteborg Landvetter Airport.

Alexandrov Klums verk visas på Göteborg Landvetter Airport från 27 februari och under hela 2019.

För mer information, kontakta Swedavias pressjour på telefon 010-109 01 00 eller press@swedavia.se


Ämnen

Kategorier


Om Alexandrov KlumKonstnärsduon Alexandrov Klum består av Mattias och Iris Alexandrov Klum. Duon skapar konstprojekt inom tematik som är kopplade till miljöfrågor, med berättande från filosofin, vetenskap och mytologi. Genom att förena Iris och Mattias kreativa visioner och passionerade berättande skapar duon hela världar för betraktaren att utforska genom såväl installationer som fotografiska och filmiska verk. Konstnärsduon arbetar nära forskning om planetära frågor som gestaltas genom sammansmältningar av egna upplevelser och fiktiva världar.

Swedavia är en koncern som äger, driver och utvecklar 10 flygplatser i hela Sverige. Vår roll är att skapa den tillgänglighet som Sverige behöver för att underlätta resande, affärer och möten. Nöjda och trygga resenärer är grunden för Swedavias affär. Swedavia är världsledande i utvecklingen av flygplatser med minsta möjliga klimatpåverkan. Koncernen omsätter drygt 5,7 miljarder kronor och har 3 100 medarbetare.

Kontakter

Ellen Laurin

Ellen Laurin

Presskontakt Tf. Presschef - Acting Head of Media Relations Press och Media 010-109 01 00
Peter Wärring

Peter Wärring

Presskontakt Pressansvarig Press och Media 010-109 01 00
Swedavias presstjänst

Swedavias presstjänst

Presskontakt 010-109 01 00

Relaterat innehåll