Gå direkt till innehåll
Logistics Park Göteborg Landvetter Airport. Visionsbild: Arkitekterna Krook & Tjäder
Logistics Park Göteborg Landvetter Airport. Visionsbild: Arkitekterna Krook & Tjäder

Nyhet -

Göteborgsregionen med Göteborg Landvetter Airport åter utsett till Sveriges främsta logistikläge

För andra året i rad har Göteborgsregionen med Swedavias flygplats Göteborg Landvetter Airport utsetts till Sveriges främsta logistikläge av branschtidningen Intelligent Logistik. Via utveckling av frakt- och logistikområden, nya linjeutbud och en stark attraktionskraft som arbetsplats är Göteborg Landvetter Airport ett av naven i regionens logistik, transport och kommunikation. Årets jury konstaterar att samarbetet Logistic Hub Scandinavia, där Göteborg Landvetter Airport tillsammans med Nordens största containerhamn, Göteborgs Hamn och Business Region Göteborg ingår, har en enastående tillväxt kring logistik och fortsatt är landets logistiska huvudnav. Utmärkelsen delas i år med Helsingborgsregionen.

- Denna utmärkelse stärker Göteborg som ett viktigt logistiskt nav och det är väldigt glädjande för Swedavia och Göteborg Landvetter Airport att regionen åter får motta detta hedersbetyg. Tillgänglighet och effektiva logistiska flöden till resten av världen är av stor vikt för en exportinriktad region som Göteborg och Sverige som land. Göteborg Landvetter, beläget mellan Göteborg och Borås, är Västsveriges port till världen och bidrar med fler direktlinjer och fraktmöjligheter ut i Europa och resten av världen samt markområden för etablering av nya moderna och effektiva logistikfastigheter. Genom vårt unika läge i hjärtat av Skandinavien med närhet till axeln Oslo-Köpenhamn-Stockholm är Landvetter redan idag en omfattande logistikhub och viktigt nav för interkontinental frakt, säger Anna Strömwall, flygplatschef Göteborg Landvetter Airport på Swedavia.

Under 2023 hanterade Landvetter sammantaget drygt 950 ton frakt och planerar för framväxten av nya Logistics Park inom Airport City Göteborg som centrum för framtidens logistikhantering på flygplatsen genom moderna och effektiva logistikbyggnader.

Göteborg Landvetter Airport är en av de största arbetsplatserna inom Göteborgsregionen och sysselsätter drygt 4 000 personer inom cirka 100 företag. Landvetter erbjuder ett brett destinationsutbud på omkring 60 linjer varav drygt 15 charterdestinationer. Förra året passerade drygt 5 miljoner resenärer via flygplatsen, vilket är en ökning med 17 procent jämfört med 2022. Utrikesresandet ökade med 18 procent medan inrikesresandet ökade med 8 procent.

Läs mer här: Logistiklägen - Intelligent Logistik

För mer information, kontakta Swedavias presstjänst på telefon 010-109 01 00 eller press@swedavia.se

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Swedavias presstjänst

Swedavias presstjänst

Presskontakt 010-109 01 00

Relaterat innehåll

Foto: Svante Örnberg/Swedavia

Swedavias bokslutskommuniké för 2023: Ökat resande, stärkt linje- och destinationsutbud och kommersiella satsningar bidrar till ett förbättrat resultat och nöjdare resenärer

Ett ökat flygresande, ett stärkt linje- och destinationsutbud och ökade kommersiella intäkter bidrog till ett förbättrat resultat och nöjdare resenärer. Nettoomsättningen ökade med drygt 1 miljard kronor till närmare 6 miljarder kronor jämfört med 2022. Rörelseresultatet utvecklas positivt, men kostnaderna ökade på grund av såväl den högre passagerarvolymen som inflationen.

Swedavias klimatarbete uppmärksammas på COP28 – Göteborg Landvetter Airport och Malmö Airport i unikt pilotprojekt

Swedavias klimatarbete uppmärksammas på COP28 – Göteborg Landvetter Airport och Malmö Airport i unikt pilotprojekt

Som två av de tio första flygplatserna i världen, och de enda i norra Europa, certifieras nu Göteborg Landvetter Airport och Malmö Airport på den högsta nivån enligt den internationella branschstandarden för flygplatsers klimatomställningsarbete, Airport Carbon Accreditation (ACA). Ambitionshöjningen innebär att hela värdekedjan i flygplatsverksamheterna på sikt ska ha netto-noll-koldioxidutsläpp.

Foto: Swedavia

Stort intresse för att få praktisera på Swedavias flygplatser via Tekniksprånget

Swedavia har under våren återupptagit det framgångsrika samarbetet med Tekniksprånget efter ett tillfälligt uppehåll under pandemin. Efter fyra lärorika månader tackar Swedavia nu vårens ”Tekniksprångare”, som praktiserat på VA-enheten respektive inom uppställningsplatser för flygplan på Swedavias och Sveriges största flygplats, Stockholm Arlanda Airport, via Tekniksprånget.