Gå direkt till innehåll
Stockholm Arlanda Airport. Foto: Orlando Boström
Stockholm Arlanda Airport. Foto: Orlando Boström

Pressmeddelande -

Swedavias trafikstatistik för juli 2023

Sommarresandet har fortsatt att utvecklas starkt för flygets del under juli. Drygt 3,2 miljoner resenärer flög via Swedavias tio flygplatser under månaden, en ökning med drygt 14 procent jämfört med juli i fjol. För tredje månaden i följd reser därmed drygt tre miljoner resenärer via Swedavias flygplatser. Juli är även den enskilt starkaste resemånaden sedan oktober 2019. Utvecklingen drivs av en ökad efterfrågan på Europa-resor från Arlanda.

- En stark efterfrågan på framför allt utrikesresor till Europa och flygbolagens satsningar på våra flygplatser bidrar till att vi sammantaget i juli välkomnar fler resenärer och att resandet närmar sig nivåerna före pandemin. Månaden är säsongsmässigt en av våra starkaste och viktig för såväl våra flygbolagskunder som för Swedavia, men även för våra resenärer som besöker släkt och vänner eller reser på en sommarsemester både inom och utom landet, säger Jonas Abrahamsson, Swedavias vd och koncernchef.

- Så här långt har våra flygplatsers operativa förmåga under sommaren varit mycket god. Det gäller inte minst på Arlanda, där vi under årets mest reseintensiva period dessutom framgångsrikt driftsatt vår toppmoderna nya säkerhetskontroll. Redan nu har över en miljon resenärer passerat säkerhetskontrollen med en snabbare och smidigare upplevelse och under juli månad stod drygt 90 procent av passagerarna mindre än tio minuter i kö. Vi fortsätter att utveckla vår infrastruktur och vårt resenärserbjudande och ser nu fram emot att under hösten ta det första steget i öppningen av Arlandas 11.000 kvadratmeter stora nya marknadsplats, säger Jonas Abrahamsson.

Swedavias tio flygplatser erbjuder närmare 300 destinationer under sommaren och på Arlanda är destinationsutbudet nu i stort sett tillbaka jämfört med före pandemin. Under juli månad tillkom flyglinjer från Arlanda till Montpellier med SAS och från Visby till Århus och Oslo med BRA. Nyheter i augusti är Florens, Århus och Larnaca. Samtliga destinationerna från Arlanda är med SAS.

Totalt reste drygt 3,2 miljoner resenärer via Swedavias flygplatser under juli, vilket är en ökning med 14 procent jämfört med juli 2022 och utgör därmed 85 procent av resandet före pandemin 2019. Senast Swedavias flygplatser hade över 3,2 miljoner resenärer under en enskild månad var i oktober 2019.

Utvecklingen är fortsatt främst driven av ett ökat utrikesresande via Stockholm Arlanda. Utrikesresandet ökade totalt sett med 16 procent till närmare 2,7 miljoner resenärer jämfört med juli föregående år, medan inrikesresandet ökade med 8 procent till närmare 600 000 resenärer.

Stockholm Arlanda Airport hade drygt 2 miljoner resenärer under månaden. Det är en ökning med 17 procent jämfört med juli i fjol och utrikesresandet låg nära nivåerna före pandemin. Göteborg Landvetter Airport hade närmare 570 000 resenärer under juli, en ökning med 14 procent jämfört med juli i fjol. Inrikesresandet utvecklades procentuellt sett starkare än utrikesresandet under månaden.

Luleå Airport är den Swedavia-flygplats som under månaden har haft bäst utveckling sett till resandet jämfört med före pandemin och visade på en kraftig ökning av antalet utrikesresenärer, men även inrikesresandet vid flygplatsen ökade. Sammantaget ökade resandet med 18 procent jämfört med juli i fjol.

Övriga Swedavia-flygplatser hade en blandad utveckling. Resandet vid såväl Malmö Airport som Bromma Airport minskade något under juli jämfört med fjolåret.

Juli månads trafikutveckling - antal resenärer:

Mer utförlig information om Swedavias trafiksiffror och statistik finns tillgänglig på Swedavias hemsida: Statistik

Tips till resenärer inför flygresan: Allt du behöver veta inför din resa

För mer information, kontakta Swedavias presstjänst på telefon 010-109 01 00 eller press@swedavia.se

Ämnen

Kategorier


Swedavia är en koncern som äger, driver och utvecklar 10 flygplatser i hela Sverige. Vår roll är att skapa den tillgänglighet som Sverige behöver för att underlätta resande, affärer och möten. Nöjda och trygga resenärer är grunden för Swedavias affär. Swedavia är världsledande i utvecklingen av flygplatser med minsta möjliga klimatpåverkan. Sedan 2020 är Swedavias egen flygplatsverksamhet fossilfri vid samtliga tio flygplatser. Koncernen omsatte under 2022 cirka 4,8 miljarder kronor och har cirka 2 400 medarbetare.

Kontakter

Swedavias presstjänst

Swedavias presstjänst

Presskontakt 010-109 01 00

Relaterat innehåll