Gå direkt till innehåll
Stockholm Arlanda Airport. Fotograf: Victoria Ström.
Stockholm Arlanda Airport. Fotograf: Victoria Ström.

Pressmeddelande -

Swedavias finansiella ställning stärks genom ägartillskott på 3 150 Mkr

Swedavias ägare, den svenska staten, föreslås lämna ett ägartillskott på 3 150 Mkr för att säkra Swedavias finansiella ställning.

EJ FÖR PUBLICERING, DISTRIBUTION ELLER OFFENTLIGGÖRANDE, DIREKT ELLER INDIREKT, I ELLER TILL USA, KANADA, JAPAN ELLER AUSTRALIEN, ELLER I ANNAT LAND DÄR PUBLICERINGEN, DISTRIBUTIONEN ELLER OFFENTLIGGÖRANDET SKULLE VARA OTILLÅTEN ELLER KRÄVA REGISTRERING ELLER ANDRA ÅTGÄRDER.

Swedavia äger, driver och utvecklar det nationella basutbudet av tio flygplatser i Sverige och är helägt av svenska staten. Coronapandemin har under våren lett till ett nästintill fullständigt stopp för det kommersiella flygresandet. Swedavia har på kort tid tappat 98 procent av trafiken och därmed runt en halv miljard i intäkter varje månad.

– Vi välkomnar vår ägares stöd i ett mycket svårt läge. Samhället i stort och flygbranschen är mitt uppe i en kris som saknar motstycke. Swedavia har under våren vidtagit kraftfulla besparingsåtgärder för att möta trafiknedgången, men vår verksamhet är helt beroende av rörliga intäkter från våra kunder och sedan två månader tillbaka tappar vi runt en halv miljard varje månad. Kapitaltillskottet är därför mycket viktigt för att vi ska kunna upprätthålla vår infrastruktur och säkra svensk flygtillgänglighet, säger Jonas Abrahamsson, vd och koncernchef på Swedavia.

På kort sikt är Swedavias nuvarande bedömning att flygmarknaden både 2020 och 2021 kommer att vara kraftigt påverkad. Swedavia kommer därför att fortsätta anpassa hela verksamheten till lägre trafikvolymer och till ett nytt marknadsläge. Det handlar bland annat om att fortsätta se över kostnader och utveckla operationell excellens. Det innebär även att det varsel om 800 helårstjänster som Swedavia tillkännagav i slutet av mars ligger kvar.

– Svensk ekonomi och i förlängningen välfärden är beroende av tillgängligheten inom hela Sverige och goda förbindelser med omvärlden. Vid återstarten av Sverige kommer flyget och våra flygplatser spela en avgörande roll för tillväxten, men också för att möjliggöra för människor att återigen kunna mötas, säger Jonas Abrahamsson.

Mot bakgrund av de nya marknadsförutsättningarna aviserade Swedavia i slutet av mars i år en översyn av alla investeringar för att prioritera projekt och åtgärder som ökar effektivitet, flexibilitet och service framför kapacitet. Två projekt på Stockholm Arlanda Airport som avsåg att tillföra ny kapacitet genom en ny pir och förbättrad bagagehantering pausades därför tillsvidare.

– När det gäller flygmarknadens utveckling på lite längre sikt är osäkerheterna stora och vi analyserar nu hur ett nytt normalläge på marknaden kan komma att se ut. Även om vi de närmaste åren inte ser något behov av varken ny terminal- eller bankapacitet, så är det viktigt att bibehålla både flexibilitet och beredskap för att kunna fortsätta utveckla våra flygplatser på längre sikt, säger Jonas Abrahamsson.

Beslutet om ägartillskott kräver riksdagens samt EU-kommissionens godkännande.

För mer information, kontakta Robert Pletzin, presschef på telefon 072-516 86 06 eller Swedavias pressjour på telefon 010-109 01 00 samt press@swedavia.se.

Denna information är sådan information som Swedavia AB är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades, genom ovanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 15 juni 2020 cirka kl. 08.50 CET.

Ämnen

Kategorier


Swedavia är en koncern som äger, driver och utvecklar 10 flygplatser i hela Sverige. Vår roll är att skapa den tillgänglighet som Sverige behöver för att underlätta resande, affärer och möten. Nöjda och trygga resenärer är grunden för Swedavias affär. Swedavia är världsledande i utvecklingen av flygplatser med minsta möjliga klimatpåverkan. Koncernen omsätter drygt 6,2 miljarder kronor och har cirka 3 000 medarbetare.

Kontakter

Ellen Laurin

Ellen Laurin

Presskontakt Tf. Presschef - Acting Head of Media Relations Press och Media 010-109 01 00
Peter Wärring

Peter Wärring

Presskontakt Pressansvarig Press och Media 010-109 01 00
Swedavias presstjänst

Swedavias presstjänst

Presskontakt 010-109 01 00

Relaterat innehåll