Gå direkt till innehåll
Foto: Air Dolimiti Embraer 195
Foto: Air Dolimiti Embraer 195

Pressmeddelande -

Air Dolomiti etablerar sig i Sverige med ny direktlinje till Ronneby flygplats från Frankfurt

Air Dolomiti, det italienska flygbolaget i Lufthansa Group, kommer för första gången att etablera sig på den svenska marknaden och lanserar en ny linje från det tyska navet Frankfurt, till Ronneby och vidare till Kalmar på den svenska sydöstkusten.

I höst blir det för första gången möjligt att flyga non-stop mellan Ronneby och Frankfurt. Air Dolomiti kommer att trafikera sin nya multileg-rutt som förbinder Frankfurt Am Main Airport i Tyskland med Ronneby Airport och Kalmar flygplats i Sverige med en tidtabell anpassad för att tillgodose både affärs- och fritidsresenärer.

Sydsverige och Blekinge har ett stort antal företag med internationella affärskontakter som gynnas av den nya förbindelsen. Genom anslutningsflyg inom Air Dolomiti - och Lufthansa-nätverket från navet i Frankfurt - Tysklands största, Europas tredje och världens elfte största hubb - kan svenska resenärer enkelt nå andra destinationer, inte bara i Tyskland och Italien utan över hela världen.

Utöver utresande privat- och affärsresenärer kommer den nya direktlinjen att uppskattas av det lokala näringslivet och besöksnäringen, då den genom att erbjuda resenärer som vill besöka sydöstra Sverige en smidig och bekväm anslutning är viktig för att attrahera fler besökare till regionen. Tillgängligheten kommer att vara viktig i återstarten efter pandemin och direkta flyglinjer är viktigt för tillväxten i regioner och besöksnäring i hela Sverige.

- Vi är oerhört glada över att ha en direkt förbindelse mellan vår region och Frankfurt, Tyskland, samt vidare ut i det globala Lufthansanätverket. Rutten uppfyller kraven från både affärs- och fritidsresenärer i vår region. Vi kan nu erbjuda den här tjänsten på en hög nivå, med fem avgångar i veckan. Vi ser fram emot att få igång verksamheten i september och förhoppningsvis har situationen då lättat så att världen och våra passagerare är redo att resa igen, säger Arri Kallonen, Flygplatschef på Swedavia Ronneby Airport. 

- Jag är väldigt glad över att få möjligheten att trafikera de här sträckorna, som skapar en enkel förbindelse mellan Sverige och Tyskland. Dessa flygningar kommer att ge kontinuitet i vår plan att utöka vårt erbjudande med samarbete och stöd från de berörda flygplatserna. De kommer också att ge nya destinationer och ett enklare resande för våra passagerare. Från det viktiga navet i Frankfurt kommer det att vara möjligt att nå flera destinationer runt om i världen tack vare de flygningar som erbjuds av Lufthansas nätverk, kommenterar Joerg Eberhart, VD för Air Dolomiti.

  Den nya året-runt-tjänsten kommer att starta den 19 september och trafikeras med en 120-sätes Embraer 195 fem avgångar i veckan på måndagar, onsdagar, torsdagar, fredagar och söndagar, enligt följande tidtabell: 

  Frankfurt (FRA) – Ronneby (RNB) – Kalmar (KLR):
  Avgång från Frankfurt kl 12:00 – ankomst i Ronneby kl 13:35 och i Kalmar kl 14:50.

  Ronneby (RNB) – Kalmar (KLR) – Frankfurt (FRA):
  Avgång från Ronneby kl 14:20 och från Kalmar kl 15:35 – ankomst i Frankfurt kl 17:25.

  Flygresor kommer att finnas att köpa på företagets webbsida och kommer att ingå i belöningsprogrammet för frekventa flygresenärer Miles & More. Air Dolomiti ingår i Star Alliance.

  För mer information om nuvarande service på Ronneby Airport.

  Air Dolomiti, det italienska flygbolaget i Lufthansa-koncernen, inledde sin verksamhet 1991 och förbinder de största italienska flygplatserna med Tyskland, särskilt München och Frankfurt. Under 2019 transporterade de mer än 2,5 miljoner passagerare med många dagliga frekvenser på italienska och europeiska destinationer. Effektivitet, högkvalitativ service och passagerarvård representerar kärnvärdena i företaget, som alltid har kombinerat principerna i det tyska moderbolaget med bolaget i Italien, där det är baserat. 

  Air Dolomiti är hållbarhetscertifierade enligt både ISO och EMAS standarder. De är också anslutna till Lufthansas klimatprogram Compensaid, utvecklat av Lufthansa Innovation Hub. Systemet möjliggör beräkning och reduktion av CO2 utsläpp i samband med flygresan genom köp av bioflygbränsle och deltagande i olika klimatprojekt.

  Mer information om flygbolaget: www.airdolomiti.eu

  Swedavia följer råd och rekommendationer från relevanta myndigheter relaterade till Covid-19. Dessutom följer vi internationella regler för flygbranschen. För information om vilka åtgärder Swedavia har vidtagit för säkert resande, se t.ex www.swedavia.se/ronneby/infor-din-resa.

  Swedavia har under många år bedrivit ett ambitiöst hållbarhetsarbete. Samtliga tio av företagets flygplatser uppnådde sitt mål om noll utsläpp av fossil koldioxid från den egna verksamheten i slutet av 2020. Swedavia arbetar också aktivt för att främja branschens övergång till biobränsle, och har som mål att fem procent av allt bränsle, som används för att tanka flygplan på svenska flygplatser, ska vara fossilfritt 2025.

  För mer information, vänligen kontakta Swedavias presstjänst på tel.+46 (0)10-109 01 00 eller press@swedavia.se

  Relaterade länkar

  Ämnen

  Kategorier

  Regioner


  Swedavia är en koncern som äger, driver och utvecklar 10 flygplatser i hela Sverige. Vår roll är att skapa den tillgänglighet som Sverige behöver för att underlätta resande, affärer och möten. Nöjda och trygga resenärer är grunden för Swedavias affär. Swedavia är världsledande i utvecklingen av flygplatser med minsta möjliga klimatpåverkan. Koncernen omsatte under 2020 cirka 2,5 miljarder kronor och har närmare 2 600 medarbetare.

  Kontakter

  Swedavias presstjänst

  Swedavias presstjänst

  Presskontakt 010-109 01 00

  Relaterat innehåll

  Foto: Swedavia.

  Ryanair fortsätter expandera i Sverige med ett tjugotal nya linjer från Arlanda inför vintern 2021 - lanserar inrikestrafik

  Det irländska lågprisbolaget Ryanair fortsätter att satsa på den svenska marknaden och lanserar inför vintersäsongen ett tjugotal nya direktlinjer varav ett antal till helt nya destinationer från Stockholm Arlanda Airport, samt två inrikeslinjer till Göteborg och Malmö. Samtidigt fortsätter Ryanair att expandera på Göteborg Landvetter Airport till hösten och återvänder också till Malmö Airport.

  Stockholm Arlanda Airport. Foto: Victoria Ström.

  Swedavias delårsrapport för första kvartalet 2021: Dramatiskt minskat resande och fortsatt kraftiga förluster trots åtgärder och stöd

  Swedavias resultat för första kvartalet är kraftigt påverkat av covid-19-pandemins effekter på resandet. Resandet vid bolagets flygplatser minskade under perioden med 86 procent, vilket får till följd att Swedavia för fjärde kvartalet i följd redovisar en förlust. Rörelseresultatet uppgår till -381 MSEK. Bolagets nettoomsättning minskade med 63 procent till 457 MSEK (1 245 MSEK).

  Foto: Svante Örnberg.

  Swedavia når milstolpe i klimatomställningsarbetet – Swedavias egen flygplatsverksamhet nu fossilfri

  Strax före årsskiftet och som en av de första flygplatsoperatörerna i världen blev den verksamhet som drivs i Swedavias regi vid bolagets tio flygplatser fossilfri. Det konstaterar bolaget i sin års- och hållbarhetsredovisning för 2020. Swedavia arbetar nu vidare med att stötta andra flygplatsaktörer att ställa om, med särskilt fokus på flygets klimatomställning.