Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Mot en klimatneutral besöksnäring

För den enskilde skapar turism upplevelser, för företag och samhälle genererar det sysselsättning och pengar. Men turism påverkar också miljön. Besöksnäringen i Sigtuna har tagit initiativet till att bli en klimatneutral destination.

Turismen i Sverige omsätter varje år omkring 240 miljarder kronor. Drygt en tredjedel, eller omkring 90 miljarder, kommer från utländska besökare till Sverige. Resten är inhemska turister och konferensgäster.
- Bara de drygt 400 000 kryssningspassagerare som varje år kommer till Stockholm spenderar omkring 5 miljarder kronor, berättade Stockholms miljö- och trafikborgarråd Ulla Hamilton (m) vid det frukostmöte om besöksnäringen och miljön som hölls i Arlandas paviljong på Skeppsbron på måndagsmorgonen.

Förändrad fördelning av utsläpp
Stockholm-Arlanda Airport, beläget i Sigtuna kommun, är med 17 miljoner årspassagerare givetvis den överlägset största motorn i denna besöksnäring som gör Sigtuna kommun till landets fjärde största stad när det gäller hotellgästnätter.
Fredrik Jaresved, ansvarig för hållbar utveckling på flygplatsen, redogjorde för Arlandas stora utmaning – att minska utsläppen från marktransporterna. Sedan referensåret 1990 har antalet resenärer ökat utan att utsläppen av koldioxidutsläppen har ökat.
- Men, sade Fredrik Jaresved, fördelningen har ändrats. Flygtrafiken och vår egen verksamhet har minskat sin andel, medan marktransporternas utsläpp har ökat.

Vägtull trolig
- De siffrorna säger allt om vilket område vi måste kraftsamla inom. Ett steg är vi har 100 procent miljötaxi år 2011 och att alla Arlandabussar går på biogas 2012. Men vi kommer sannolikt också att behöva införa någon form av vägtull. Men det är viktigt att de pengarna går tillbaka till förbättrad kollektivtrafik, annars blir det bara en straffskatt, sade Fredrik Jaresved.
- Vi följer med stort intresse det miljöarbete som bedrivs vid flygplatsen och har nu också själva satt målet en klimatneutral och hållbar turistnäring. Vi har bestämt oss för att bli Sveriges första klimatneutrala destination, sade Camilla Zedendahl, vd för Sigtuna Turism.
Arbetet är än så länge i sin linda; den officiella starten för arbetet var den 2 februari.

Kompensera för gästens resa
Björn Jonzon, vd och ägare till hotell- och konferensanläggningarna Stora Brännbo Konferens och Sigtunahöjden Hotell och Konferens, redogjorde för två påtagliga miljöåtgärder: installation av bergvärme och ett avtal med ett taxibolag om att bara använda miljöbilar vid transporter till och från de båda hotellen.
- Och, sade Björn Jonzon, vi planerar som ytterligare en miljöåtgärd att kompensera för den miljöpåverkan som våra gästers resa hit orsakar.
Ulla Hamilton var inte sen att tillfället i akt:
- Jag uppmanar Stockholms besöksnäring att ta efter Sigtunas exempel och jobba för att bli klimatneutral.

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Robert Pletzin

Robert Pletzin

Presskontakt Presschef 010-109 01 00
Ellen Laurin

Ellen Laurin

Presskontakt Pressansvarig 010-109 01 00
Swedavias presstjänst

Swedavias presstjänst

Presskontakt 010-109 01 00
Peter Wärring

Peter Wärring

Presskontakt Pressansvarig 010-109 01 00