Gå direkt till innehåll
Världens största flygplan på Arlandabesök

Pressmeddelande -

Världens största flygplan på Arlandabesök

Världens största flygplan landade idag på Stockholm Arlanda Airport. Det är ett sexmotorigt fraktflyg av modellen AN-225. Fraktflyg är en viktig förutsättning för svensk import och export, bland annat hanteras idag mer än 20 procent av svenskt exportvärde via fraktflyg. Flygfrakt är också en viktig möjliggörare för många passagerarlinjer.

Det finns bara ett exemplar av världens största flygplan, AN-225, vilken landade på Stockholm Arlanda Airport idag. Flygplanet är byggt av Antonov i gamla Sovjetunionen men har nu sin bas i Ukraina. Syftet med besöket är att frakta gods till Asien, där närmaste vägen går åt nordöst över Ryssland,  med Kales Airline Services och speditionsföretaget Agility Logistics. Det är första gången denna flygplansjätte flyger frakt från Norden.

-  Flygfrakt gör det möjligt att effektivt leverera till kunder samt binda samman produktionsenheter över hela världen. Detta besök är ett utmärkt exempel på vilken betydelse frakten har för svenska företag som verkar på en global marknad, säger Kjell-Åke Westin, flygplatsdirektör Stockholm Arlanda Airport.  

Ämnen

Taggar

Regioner


Stockholm Arlanda Airport är Sveriges största flygplats med 176 destinationer och 81 flygbolag. 50 000 resenärer passerar flygplatsen varje dygn. Här arbetar 16 000 personer i 250 företag. Swedavia är flygplatshållare med 750 anställda på Arlanda.

Stockholm Arlanda Airport samarbetar med flera aktörer i regionen för att stärka Stockholm och Sverige som destination.

Presskontakt

Robert Pletzin

Robert Pletzin

Presskontakt Presschef 010-109 01 00
Ellen Laurin

Ellen Laurin

Presskontakt Pressansvarig 010-109 01 00
Swedavias presstjänst

Swedavias presstjänst

Presskontakt 010-109 01 00
Peter Wärring

Peter Wärring

Presskontakt Pressansvarig 010-109 01 00