Gå direkt till innehåll
Göteborg Landvetter Airport. Foto: Svante Örnberg
Göteborg Landvetter Airport. Foto: Svante Örnberg

Pressmeddelande -

Swedavias trafikstatistik för september 2022

Flygets återhämtning fortsätter i september och för fjärde månaden i rad når antalet resenärer vid Swedavias flygplatser närmare 3 miljoner. Det innebär också att antalet resenärer uppgår till 77 procent jämfört med samma månad 2019, vilket är den högsta siffran sedan pandemins utbrott. För Arlanda är motsvarande siffra 80 procent. Utvecklingen drivs framför allt av ett ökat utrikesresande, som mer än fördubblades jämfört med september i fjol. Efter ett stort antal resultatinriktade åtgärder är kösituationen på Arlanda stabiliserad med säsongsnormala väntetider till säkerhetskontrollen. Arlanda är fortsatt en av de punktligaste flygplatserna i kategorin större flygplatser i Europa.

- Efter en reseintensiv sommar kan vi glädjande konstatera att efterfrågan på både inrikes- och utrikesresor är fortsatt stark i september. Behovet av att resa, både för att träffa vänner och familj men också i jobbet, är stort efter flera år med pandemin. Detta trots en tilltagande konjunkturoro och en osäker omvärld, säger Jonas Abrahamsson, Swedavias vd och koncernchef.

- Resultatinriktade åtgärder av Swedavia och våra samarbetspartners har medfört att det åter är enklare att resa på Arlanda. Vår säkerhetsleverantör är i fas med sin bemanning och trots att antalet resenärer under september varit lika många som under juli och augusti, så hade cirka 90 procent av våra resenärer en väntetid mellan 0-15 minuter. Beroende på säsong och resetryck kan väntetider dock alltid uppstå, även med full bemanning, säger Jonas Abrahamsson.

Arlanda hade under september en punktlighet på närmare 76 procent för avgående flyg. Preliminär statistik från Eurocontrol visar att flygplatsen därmed fortsatt hör till de mest punktliga i Europa bland jämförbara större flygplatser.

Swedavias tio flygplatser hade totalt drygt 2,8 miljoner resenärer i september, 97 procent fler jämfört med förra årets september-siffror. Det innebär samtidigt att 77 procent av resenärerna är tillbaka jämfört med prepandeminåerna vilket är den bästa siffran för en enskild månad sedan pandemin inleddes.

Av de totalt 2 826 000 resenärerna under september var 2 047 000 utrikesresenärer och 779 000 inrikesresenärer, vilket motsvarar en ökning i årstakt med 111 procent för utrikesresandet respektive 67 procent för inrikesresandet.

Stockholm Arlanda Airport hade 1 871 000 resenärer och är därmed för fjärde månaden i följd nära 2 miljoner resenärer. Utrikesresandet fortsatte att öka och nådde drygt 1 553 000 utrikesresenärer. Antalet inrikesresenärer uppgick till 318 000. Sammantaget ökade resandet vid Arlanda med 111 procent jämfört med förra året, vilket är 20 procent lägre jämfört 2019-årsnivåer, men första gången som resandet på Arlanda når en nivå på 80 procent jämfört med före pandemin.

Göteborg Landvetter Airport hade sammantaget 461 000 resenärer i september. Utrikesresandet ökade med 85 procent jämfört med 2021, medan inrikesresandet ökade med 95 procent. Resandet låg på flygplatsen 27 procent under prepandeminivåerna.

Bromma Stockholm Airport hade 125 000 resenärer, en ökning med 50 procent jämfört september 2021 och 40 procent lägre jämfört med september 2019.

Malmö Airport hade totalt 138 000 resenärer i september, en ökning med 76 procent jämfört med september 2021. Sammantaget låg resandet på 73 procent av resandet före pandemin, 2019.

Swedavias övriga sex regionala flygplatser hade en varierande utveckling i september. Jämfört med resandet 2019 hade Luleå Airport bäst utveckling och var den flygplats näst Arlanda och Bromma som hade flest inrikesresenärer under september. Inrikesresandet vid flygplatsen var nästan i nivå med resandet före pandemi.

Sedan pandemins start för 31 månader sedan har Swedavia tappat drygt 68 miljoner resenärer jämfört med de senaste 31 månaderna innan pandemin.

Mer utförlig information om Swedavias trafiksiffror och statistik finns tillgänglig på Swedavias hemsida: Statistik | Om Swedavia

Tips till resenärer inför flygresan: Allt du behöver veta inför din resa | Stockholm Arlanda Airport (swedavia.se)

För mer information, kontakta Swedavias presstjänst på telefon 010-109 01 00 eller press@swedavia.se.

Ämnen

Kategorier


Swedavia är en koncern som äger, driver och utvecklar 10 flygplatser i hela Sverige. Vår roll är att skapa den tillgänglighet som Sverige behöver för att underlätta resande, affärer och möten. Nöjda och trygga resenärer är grunden för Swedavias affär. Swedavia är världsledande i utvecklingen av flygplatser med minsta möjliga klimatpåverkan. Koncernen omsatte under 2021 cirka 2,7 miljarder kronor och har närmare 2 300 medarbetare.

Kontakter

Swedavias presstjänst

Swedavias presstjänst

Presskontakt 010-109 01 00

Relaterat innehåll

Foto: SSP. Jureskogs är en av de nya restauranger som öppnar på Stockholm Arlanda Airport nästa år.

Storsatsning på mat- och dryck på Arlanda och Landvetter - 20-tal helt nya restauranger, barer och caféer öppnar med start 2023

Swedavia fortsätter att utveckla serviceutbudet på Stockholm Arlanda Airport och Göteborg Landvetter Airport. Den nya marknadsplatsen öppnar med start 2023 på Arlanda och är av de största satsningarna någonsin på mat- och dryck på flygplatsen. I och med satsningen kommer Swedavias samarbetspartner SSP lansera ett 20-tal helt nya och välkända koncept för mat- och dryck.

Foto: Daniel Asplund, Swedavia

Ryanair expanderar vidare på Stockholm Arlanda – lanserar 13 nya vinterlinjer

Ryanair tillkännager sitt största svenska vinterutbud någonsin och fortsätter att stärka sin närvaro på den svenska marknaden. Det irländska lågprisbolaget lanserar inför vintersäsongen tretton nya direktlinjer från Stockholm Arlanda Airport. Sex av dem är helt nya linjer, varav hälften till helt nya destinationer inom Europa. Totalt har flygbolaget lanserat 44 nya direktlinjer från den nya basen

Stockholm Arlanda Airport. Fotograf: Stellan Stephenson

Swedavias delårsrapport för juli-september 2022: Stärkt tillgänglighet, resenärstillväxt och positivt resultat – trots tilltagande omvärldsoro

Resandet vid Swedavias flygplatser fortsatte att öka kraftigt under årets tredje kvartal, drivet av reseåterhämtningen efter pandemin och flygbolagssatsningar på Stockholm Arlanda Airport. Det ökade resandet fick positiva effekter på Swedavias resultat med en ökad nettoomsättning och ett positivt rörelseresultat för andra kvartalet i rad.