Gå direkt till innehåll
Stockholm Arlanda Airport. Foto: Maria Moustakakis.
Stockholm Arlanda Airport. Foto: Maria Moustakakis.

Pressmeddelande -

Swedavias trafikstatistik för januari 2021

Under januari månad flög 342 000 resenärer via Swedavias tio flygplatser, en minskning med 87 procent jämfört med januari förra året då Swedavia hade 2 670 000 resenärer. Flygresandet i januari var fortsatt mycket starkt präglat av pandemin och nya reserestriktioner. Trots pågående vaccininsatser förväntas flygresandet vara starkt begränsat under de kommande månaderna.

- Januari är den elfte månaden i rad med en kraftigt negativ påverkan av pandemin på flygresandet, som fortfarande är på historiskt låga nivåer. Smittspridningen och reserestriktioner har återigen ökat både i Sverige och vår omvärld, vilket medför en ny nedåtgående trend för flygresandet i början av året, säger Jonas Abrahamsson, Swedavias vd och koncernchef.

- Vår bedömning är därför att efterfrågan kommer att vara fortsatt kraftigt begränsad under de kommande månaderna. De vaccininsatser som nu genomförs är helt avgörande för att världen ska öppna upp igen, men också för en återhämtning av flygresandet och vår möjlighet till att mötas och träffas igen, säger Jonas Abrahamsson.

Av de totalt 342 000 resenärerna under januari var 222 000 utrikesresenärer, en minskning med 88 procent jämfört med januari i fjol då 1 813 000 resenärer reste utrikes. Inrikesresandet minskade med 86 procent till 120 000 resenärer jämfört med januari förra året då antalet inrikesresenärer var 857 000.

På Sveriges största flygplats, Stockholm Arlanda Airport, minskade flygresandet med 86 procent till 229 000 i januari jämfört med samma månad i fjol. Utrikesresandet minskade med 88 procent till 168 000 resenärer, medan inrikesresandet minskade i mindre omfattning, med 82 procent till 61 000 resenärer.

På Göteborg Landvetter Airport minskade flygresandet med 89 procent till 47 000 resenärer under januari. Utrikesresandet minskade under denna period med 89 procent medan inrikesresandet minskade med 90 procent.

Bromma Stockholm Airport var den flygplats som fortsatte att visa på den största minskningen även under början av 2021, med en minskning på 98 procent.

På Swedavias sju regionala flygplatser minskade antalet resenärer mellan 71 procent och 94 procent till 62 000 resenärer under januari. Kiruna Airport och Luleå Airport är fortsatt de flygplatser som klarar sig bäst även under januari månad, med en minskning på 71 procent respektive 79 procent.

Trafikstatistiken för Swedavias flygplatser finns tillgänglig under Om Swedavia/Statistik: https://www.swedavia.se/om-swedavia/statistik/.

www.swedavia.se finns mer information om de trygghets- och smittskyddsåtgärder som Swedavia vidtagit för våra resenärer. Se exempelvis: https://www.swedavia.se/arlanda/infor-din-resa/.

För mer information, kontakta Swedavias presstjänst på telefon 010-109 01 00 eller press@swedavia.se

Ämnen

Kategorier


Swedavia är en koncern som äger, driver och utvecklar 10 flygplatser i hela Sverige. Vår roll är att skapa den tillgänglighet som Sverige behöver för att underlätta resande, affärer och möten. Nöjda och trygga resenärer är grunden för Swedavias affär. Swedavia är världsledande i utvecklingen av flygplatser med minsta möjliga klimatpåverkan. Koncernen omsätter drygt 6,2 miljarder kronor och har cirka 3 000 medarbetare.

Kontakter

Swedavias presstjänst

Swedavias presstjänst

Presskontakt 010-109 01 00

Relaterat innehåll

Stockholm Arlanda Airport. Fotograf: Brendan Austin.

Swedavias trafikstatistik för december och helår 2020

​Under december månad flög 408 000 resenärer via Swedavias tio flygplatser, en minskning med 86 procent jämfört med fjolårets 2 852 000 resenärer. Helåret 2020 blev sammantaget starkt präglat av pandemin med en minskning på drygt 30 miljoner resenärer, som innebär att flygresandet i Sverige under 2020 var tillbaka på nivåer från tidigt 1980-tal.

Stockholm Arlanda Airport. Foto: Victoria Ström.

Swedavia säkrar finansiering genom Nordiska investeringsbanken

Swedavia och Nordiska investeringsbanken (NIB) har tecknat ett låneavtal på 500 miljoner kronor. Låneavtalet är ett så kallat ”covid-19 response loan” med syfte att underlätta finansieringen för branscher som är starkt påverkade av coronaviruspandemin. Löptiden på låneavtalet är sju år.

Stockholm Arlanda Airport. Foto: Daniel Asplund.

Swedavias trafikstatistik för november 2020

Under november månad flög 386 000 resenärer via Swedavias tio flygplatser, en minskning med 87 procent jämfört med fjolårets 3 001 000 resenärer. Den ökade smittspridningen i kombination med nya restriktioner ledde till att en redan mycket begränsad efterfrågan på flygresor ytterligare försvagades under november.

Stockholm Arlanda Airport. Foto: Victoria Ström.

Swedavias trafikstatistik för oktober 2020

Under oktober månad flög 743 000 resenärer via Swedavias tio flygplatser, en minskning med 79 procent jämfört med förra årets 3 531 000 resenärer. Höstlovsresandet bidrog till en viss återhämtning i oktober, men efterfrågan på flygresor är fortfarande kvar på historiskt låga nivåer. Nya restriktioner i Europa bidrar till en förnyad osäkerhet om marknadsutsikterna den närmaste tiden.

Göteborg Landvetter Airport. Foto: Svante Örnberg.

Swedavias bokslutskommuniké 2020: Historisk förlust till följd av pandemin – trots tidiga och kraftfulla åtgärder

Swedavias bokslutskommuniké för 2020 präglas av covid-19-pandemins historiska påverkan på flygresandet och Swedavias egen verksamhet. Swedavia gick in i krisen med en god finansiell ställning och vidtog tidigt drastiska åtgärder, men redovisar trots det en förlust före skatt på närmare 1,7 miljarder kronor. Även inledningen av 2021 präglas starkt av pandemin, med mycket låga resandenivåer.

Stockholm Arlanda Airport. Foto: Maria Moustakakis.

Swedavias trafikstatistik för februari 2021

Under februari månad flög 271 000 resenärer via Swedavias tio flygplatser, en minskning med 90 procent jämfört med februari i fjol då Swedavia hade 2 631 000 resenärer. Det försämrade läget för flygmarknaden i januari består i februari, med en svagare utveckling för framförallt utrikesresandet.