Gå direkt till innehåll
Stockholm Arlanda Airport. Foto: Victoria Ström.
Stockholm Arlanda Airport. Foto: Victoria Ström.

Pressmeddelande -

Swedavias delårsrapport januari-mars 2020: Åtgärder för att möta dramatisk trafiknedgång

Under kvartalet som helhet reste 6,6 miljoner passagerare till eller från Swedavias flygplatser, men under andra halvan av mars avstannade nästintill all flygtrafik i covid-19-pandemins fotspår. Detta avspeglas i intäkterna och Swedavias nettoomsättning minskade under perioden till 1 245 miljoner kronor. Utöver det prioriterade arbetet med att bidra till att begränsa smittspridningen och värna liv och hälsa har kvartalet präglats av åtgärder för att anpassa verksamheten till ett minimum utifrån den drastiska trafiknedgången. Efter periodens utgång, den 29 april, beslutades att projekten för en ny pir och ett nytt bagagesystem på Stockholm Arlanda Airport ska pausas.

De drygt 6,6 miljoner resenärerna under januari-mars innebär en minskning med 25 procent jämfört med samma period 2019. Den covid-19-relaterade minskningen av resenärsvolymerna började märkas av mot slutet av februari, men slog till med full kraft först under andra halvan av mars då mer än 90 procent av flygtrafiken avvecklades.

- För Swedavia och våra flygbolagskunder, hyresgäster och en mängd andra aktörer på och omkring våra flygplatser har stora delar av marknaden och intäkterna hastigt och drastiskt försvunnit, säger Jonas Abrahamsson, Swedavias vd och koncernchef. Vi har därför genomfört en mängd åtgärder för att anpassa Swedavias verksamhet till ett minimum, samtidigt som vi säkerställer att vi står redo att hjälpa till att få igång svensk ekonomi och säkra framtida konkurrenskraft igen när det väl vänder.

Swedavia har korttidspermitterat runt 2 100 medarbetare och infört stopp för nya investeringsbeslut, rekryteringar och konsultlösningar. Samtidigt genomförs en total översyn av den befintliga investeringsportföljen. Den 29 april fattades beslut om att inom ramarna för Utvecklingsprogram Arlanda pausa projekten för uppförande av pir G i anslutning till Terminal 5 och för ett nytt bagagesystem i Terminal 5. Översynen fortsätter och Swedavia återkommer med besked vid ytterligare beslut. På de större flygplatserna har Swedavia koncentrerat verksamheten till vissa delar av flygplatsen för att på ett mer resurseffektivt sätt kunna säkra flygtillgängligheten utifrån den begränsade efterfrågan som kvarstår. Swedavia har även lagt ett varsel på 800 medarbetare för att ha handlingsutrymme inför en fortsatt osäker marknadsutveckling.

För perioden januari-mars redovisar Swedavia en nettoomsättning på 1 245 miljoner kronor (1 474) och ett rörelseresultat på 275 miljoner kronor (70). Att Swedavia trots väsentligt lägre intäkter från flygplatsverksamheten mot slutet av kvartalet visar ett högre rörelseresultat jämfört med samma period föregående år beror till stor del på en realisationsvinst om 422 MSEK från avyttringen av Airport Hotel 2 AB som äger hotellfastigheten med det nyöppnade Comfort Hotel på Stockholm Arlanda Airport.

- Utöver vinster från vår fastighetsutveckling har ett effektiviseringsprogram och justerade flygplatsavgifter påverkat rörelseresultatet positivt, säger Jonas Abrahamsson. Exklusive realisationsvinst och omstruktureringskostnader var Swedavias underliggande rörelseresultat -132 miljoner kronor.

Swedavia försöker underlätta för kunder och stötta partners genom att exempelvis ge rabatter eller temporärt ta bort vissa avgifter eller hyror, bland annat med stöd av regeringens stödpaket för nedsättning av hyror.

- Vi är många, tätt sammankopplade aktörer som alla är betydelsefulla för att flygbranschens ekosystem ska fungera och jag känner stor sympati för alla de näringsidkare på och omkring våra flygplatser som just nu kämpar för sin verksamhets överlevnad, säger Jonas Abrahamsson. Samtidigt som samhälle, företag och inte minst medarbetare nu prövas hårt så vet vi att när pandemin väl är över så kommer det fortfarande att vara viktigt för människor att kunna mötas och för branschen att fortsätta omställningen till ett hållbart flyg.

Det rådande marknadsläget gör det mycket svårt att förutsäga den fortsatta utvecklingen av efterfrågan på flygresor på kort sikt och att bedöma hur Swedavias långtidsprognos för resenärsutvecklingen kan komma att påverkas.

Den fullständiga delårsrapporten finns tillgänglig på Swedavias webbplats: Om Swedavia - Finansiell information.

För mer information, kontakta Robert Pletzin, presschef på Swedavia, eller Swedavias pressjour på telefon 010-109 01 00 alternativt press@swedavia.se.

Denna information är sådan information som Swedavia AB är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades, genom ovanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 29 april 2020 kl. 16.00 CEST.

Ämnen

Kategorier


Swedavia är en koncern som äger, driver och utvecklar 10 flygplatser i hela Sverige. Vår roll är att skapa den tillgänglighet som Sverige behöver för att underlätta resande, affärer och möten. Nöjda och trygga resenärer är grunden för Swedavias affär. Swedavia är världsledande i utvecklingen av flygplatser med minsta möjliga klimatpåverkan. Koncernen omsätter drygt 6,2 miljarder kronor och har cirka 3 000 medarbetare.

Kontakter

Ellen Laurin

Ellen Laurin

Presskontakt Tf. Presschef - Acting Head of Media Relations Press och Media 010-109 01 00
Peter Wärring

Peter Wärring

Presskontakt Pressansvarig Press och Media 010-109 01 00
Swedavias presstjänst

Swedavias presstjänst

Presskontakt 010-109 01 00

Relaterat innehåll

Stockholm Arlanda Airport. Foto: Felix Odell.

Swedavias trafikstatistik för mars 2020

Under mars reste drygt 1 317 000 resenärer via Swedavias tio flygplatser, en minskning med hela 60 procent jämfört med samma månad 2019. Effekterna av coronapandamin hade en betydande påverkan, då flygbolagen helt eller delvis reducerade sin trafik. Nedgången tilltog under månaden och har fortsatt i april, med en minskning hittills på cirka 97 procent.

Malmö Airport. Foto: Felix Odell

Swedavia publicerar års- och hållbarhetsredovisning för 2019

Swedavias års- och hållbarhetsredovisning för 2019 finns från och med fredagen tillgänglig på Swedavias webb. Redovisningen beskriver Swedavias hållbarhetsarbete och utveckling under året, samt den finansiella ställningen vid årets utgång. Inledningen av 2020 präglas av covid-19 och en dramatisk nedgång i trafikutvecklingen och antal resenärer.

Swedavia genomför åtgärdsprogram för att möta en dramatisk trafiknedgång

Swedavia har beslutat att genomföra ett åtgärdsprogram för att anpassa verksamheten till en dramatisk nedgång i antal resenärer i kombination med osäkra marknadsutsikter. Verksamheten i bolaget kommer att anpassas till ett minimum utifrån marknadssituationen och på de större flygplatserna koncentreras verksamheten tillfälligt till vissa delar. ​

Umeå Airport. Foto: Felix Odell.

Swedavias trafikstatistik för april 2020

Under april månad reste 63 000 resenärer via Swedavias tio flygplatser, en minskning med hela 98 procent jämfört med april i fjol, då Swedavia hade drygt 3,2 miljoner resenärer. Coronapandemins effekter påverkade månaden fullt ut och flera av flygplatser saknade reguljär flygtrafik. Trafiken bedöms kvarstå på mycket låga nivåer den närmaste tiden.

Stockholm Arlanda Airport. Fotograf: Victoria Ström.

Swedavias trafikstatistik för maj 2020

Under maj reste drygt 80 000 resenärer via Swedavias tio flygplatser, en minskning med hela 98 procent jämfört med samma månad förra året då resandet uppgick till 3 600 000 resenärer. Coronapandemins effekter påverkade resandet fullt ut för andra månaden i följd. Utvecklingen väntas fortsätta under juni även om det finns vissa tecken på återstart i takt med att reseresestriktioner lättar.

Stockholm Arlanda Airport. Foto: Victoria Ström.

Swedavia i samarbete om produktion av skyddsförkläden på Arlanda

Efterfrågan på skyddsmaterial att använda inom vården är fortsatt mycket stor på grund coronapandemin. Nu ställer delar av Samhalls personalstyrka om för att tillverka skyddsförkläden till vården - i lokaler på Stockholm Arlanda Airport. Totalt väntas 35 000 skyddsförkläden produceras i veckan.