Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Rekordmånad trots tidig sommarvärme

Maj är den stora chartermånaden då flest norrbottningar reser till varmare breddgrader. I år ökade antalet utrikes resenärer från Luleå Airport med 35 procent jämfört med förra året. Totalt flög 116 721 passagerare till och från Luleå Airport under maj, vilket är den bästa månaden i flygplatsens historia.

Med 116 721 ankommande eller avresande resenärer under en och samma månad har ett nytt rekord slagits vid Luleå Airport. Jämfört med samma månad 2012 motsvarar det en ökning med nära nio procent. Framförallt är det antalet utrikes resenärer som ökar.  Maj månad är Norrbottens chartermånad, i år ökade antalet resenärer från 12 860 till 17 355, eller med 35 procent. Antal inrikes resenärer ökade under samma period med fem procent, från 94 471 till 99 366 resenärer.

-  Tillväxten av resenärer visar på orsaken till varför vi tillsammans med våra partners bygger om terminalen. Samtidigt vill jag också lyfta fram våra medarbetare och kollegor på flygplatsen som lyckats hantera omkring femton direktavgångar i veckan utöver det ordinarie programmet på ett förträffligt sätt under pågående ombyggnation. Ett stort tack också till våra passagerare som visat stor förståelse för rådande situation. Även om det har varit väldigt soligt hos oss också är jag övertygad om att våra charterresenärer kommer tillbaka nästa maj, att flyga direkt till soligare breddgrader är mycket uppskattat och populärt, säger Ann-Christin Viklund, flygstationschef.   

Ombyggnationen av terminalen fortlöper enligt plan, nu pågår förändringar i incheckningsområdet samt golvbyte på nedre plan. Inom några veckor öppnar den nya entrén.

Totalt har 448 536 passagerare rest till och från Luleå Airport under perioden januari till och med maj. Detta är en minskning med -1,3 procent jämfört med föregående år. Från 454 326 till 448 536 passagerare.

För mer information och ytterligare frågor kontakta Ann-Christin Viklund, flygstationschef tfn: 070-214 47 69. 


Ämnen

Kategorier

Regioner


Swedavia är en koncern som äger, driver och utvecklar 11 flygplatser i hela Sverige. Vår roll är att skapa den tillgänglighet som Sverige behöver för att underlätta resande, affärer och möten. Nöjda och trygga resenärer är grunden för Swedavias affär. Swedavia är världsledande i utvecklingen av flygplatser med minsta möjliga klimatpåverkan. Koncernen omsätter cirka 5 miljarder kronor per helår och har 2 600 medarbetare.

Kontakter

Ellen Laurin

Ellen Laurin

Presskontakt Tf. Presschef - Acting Head of Media Relations Press och Media 010-109 01 00
Peter Wärring

Peter Wärring

Presskontakt Pressansvarig Press och Media 010-109 01 00
Swedavias presstjänst

Swedavias presstjänst

Presskontakt 010-109 01 00