Gå direkt till innehåll
Malmö Airport firar 40 år

Pressmeddelande -

Malmö Airport firar 40 år

På lördag är det 40 år sedan Malmö Airport öppnade för utrikes- och inrikesflygningar. Sedan dess har fler än 50 miljoner resenärer passerat flygplatsen. 1970 påbörjades byggandet av start- och landningsbanorna och året därpå stod flygplatsbyggnaden klar. Idag är Malmö Airport ett snabbt och smidigt alternativ för det effektiva flygresandet och en viktig port till och från den växande Öresundsregionen.

Malmö Airport bidrar till att göra den växande Öresundsregionen mer tillgänglig för världen och världen mer tillgänglig för regionen. De senaste åren har passagerarutvecklingen gått kraftigt uppåt på grund av det växande utbudet av flygbolag, researrangörer och utrikesdestinationer. Investeringarna fortsätter för att skapa en attraktiv och modern flygplats som möter resenärernas behov.

1970 påbörjades byggandet av start- och landningsbanorna och 1972 stod även flygplatsbyggnaden klar. Kostnaden för byggandet av Skånes nya flygplats uppgick totalt till 133 miljoner kronor vilken delades mellan statliga Luftfartsverket och Malmö Kommun. Redan från att beslutet fattades om flygplatsens geografiska placering innehöll konstruktionsplanerna möjligheterna till framtida expansion - inte bara av resurser som terminaler, godsmagasin, flygplattor, hangarer och bilparkeringar, utan också för ytterligare en start- och landningsbana.

-  Det är en vital fyrtioåring vi firar idag. Flygplatsens viktigaste tillgång är resenärerna som väljer att flyga till och från Skåne. Därför utgår vi alltid från deras behov när vi utvecklar flygplatsens utbud och vi arbetar hårt för att motsvara deras förväntningar. Det senaste exemplet är den nyligen öppnade fashionbutiken på flygplatsen för alla modemedvetna resenärer, säger Peter Weinhandl, flygplatschef på Malmö Airport.

Mycket har hänt på flygplatsen sedan starten 1972. Idag finns ett 50-tal företag etablerade i på flygplatsområdet, över 1400 personer arbetar i verksamheter knutna till flyget och ett tjugotal flygbolag trafikerar flygplatsen. Under 2012 har resenären kunnat välja mellan över 40 olika destinationer ut i världen från Malmö Airport.

För ytterligare kommentarer vänligen kontakta:

Swedavias pressavdelning 010-10 91 100 eller press@swedavia.se

 

 

 

Ämnen

Kategorier


Malmö Airport ägs, drivs och utvecklas av Swedavia AB. Vår roll är att skapa den tillgänglighet som Sverige behöver för att underlätta resande, affärer och möten. Nöjda och trygga resenärer är grunden för Swedavias affär. Swedavia är världsledande i utvecklingen av flygplatser med minsta möjliga klimatpåverkan.

Kontakter

Ellen Laurin

Ellen Laurin

Presskontakt Tf. Presschef - Acting Head of Media Relations Press och Media 010-109 01 00
Peter Wärring

Peter Wärring

Presskontakt Pressansvarig Press och Media 010-109 01 00
Swedavias presstjänst

Swedavias presstjänst

Presskontakt 010-109 01 00