Gå direkt till innehåll
Landvetter första flygplatsen i världen att lansera framtidens klimatsmarta tidningskiosk

Pressmeddelande -

Landvetter första flygplatsen i världen att lansera framtidens klimatsmarta tidningskiosk

Göteborg Landvetter Airport erbjuder nu som första flygplats i världen resenärerna att köpa sin reselektyr genom så kallad print-on-demand. I den internetanslutna tidningskiosken Meganews Magazines väljer kunden själv vilken tidning den vill skriva ut från över hundra titlar, och betalar med kort till samma pris som i en vanlig butik. Tidningen trycks direkt och köpet tar mindre än två minuter. Det är dessutom klimatsmart eftersom inga överflödiga tidningar behöver tryckas eller transporteras.

Att läsa på resande fot är en självklarhet för tidseffektiva resenärer och trots läsplattornas och e-böckernas intåg ser Swedavia en växande efterfrågan på papperstidningar och magasin. Meganews Magazines på Landvetter kommer att fungera som ett komplement till flygplatsens befintliga butiker med traditionell försäljning av tidningar och magasin.

- Vi ser det som förbättrad service till våra resenärer att ha Meganews Magazines på Landvetter. Swedavia är en internationell förebild när det gäller att utveckla klimatsmarta flygplatser och att testa ett alternativ till traditionellt tryckta och distribuerade tidningar är en självklarhet för oss. Det här är innovativt och hållbart – därför passar det väl in på vår flygplats, säger Charlotte Ljungren, Flygplatsdirektör Göteborg Landvetter Airport.

Bakom idén och utvecklingen av det nya affärskonceptet finns tv-profilen Lars Adaktusson och hans bror Hans Adaktusson. Samarbetet med både stora och små tidningsförlag som Bonnier Tidskrifter, Bonnier Publications, Aller Media och LRF Media gör att utbudet är brett. Meganews kan erbjuda över hundra svenska veckotidningar, tidskrifter och magasin vilka säljs till samma pris som i vanliga butiker.

- Den nya tekniken är ett miljömässigt hållbart alternativ, säger Lars Adaktusson, VD för Meganews Sweden AB. Jag vill ge en eloge till återförsäljare och förlag som väljer Meganews Magazines, de gör en insats för miljön.

Meganews Magazines kommer att finnas vid Gate 12 i inrikes avgångshall på Landvetter fram till den sista februari.

Om Meganews och klimatsmarthet

En studie som forskningsinstitutet Innventia har gjort på uppdrag av Meganews visar att det genereras 60 procent mindre utsläpp av fossila växthusgaser under livscykeln för en såld tidskrift som trycks i en Meganews-kiosk jämfört med en tidskrift som är tryckt och distribuerad på traditionellt vis. Anledningen till den stora skillnaden beror främst på den enorma mängd tidskrifter som inte säljs när den väl är tryckt och därför måste transporteras ytterligare en gång för att sedan återvinnas. Enligt Innventias undersökning är den siffran så hög som 40 procent.

Meganews Magazines invigs på Göteborg Landvetter Airport onsdag 2 okt kl. 11.30.
Möjlighet finns att på plats ställa frågor till flygplatsdirektör Charlotte Ljunggren och Lars Adaktusson, Meganews Sweden AB.

Samling vid inrikes säkerhetskontroll.

Vänligen anmäl deltagande till: Johan Live, tel: 010-10 93 131, e-post: johan.live@swedavia.se 
Vänligen uppge namn, företag samt personnummer.

För ytterligare kommentarer kontakta Swedavias pressavdelning på press@swedavia.se eller telefon 010-10 90 100.

Ämnen

Kategorier


Swedavia är en koncern som äger, driver och utvecklar 10 flygplatser i hela Sverige. Vår roll är att skapa den tillgänglighet som Sverige behöver för att underlätta resande, affärer och möten. Nöjda och trygga resenärer är grunden för Swedavias affär. Swedavia är världsledande i utvecklingen av flygplatser med minsta möjliga klimatpåverkan. Koncernen omsätter cirka 5 miljarder kronor per helår och har 2 600 medarbetare.

Kontakter

Ellen Laurin

Ellen Laurin

Presskontakt Tf. Presschef - Acting Head of Media Relations Press och Media 010-109 01 00
Peter Wärring

Peter Wärring

Presskontakt Pressansvarig Press och Media 010-109 01 00
Swedavias presstjänst

Swedavias presstjänst

Presskontakt 010-109 01 00