Gå direkt till innehåll
Fortsatt stark tillväxt på Stockholm Arlanda Airport

Pressmeddelande -

Fortsatt stark tillväxt på Stockholm Arlanda Airport

Vår- och sommarmånadernas ständiga ökning av antalet resenärer på Stockholm Arlanda Airport håller i sig. På långdistanslinjerna är ökningen mer än 20 procent och tillväxten totalt är mer än dubbelt så stor som det europeiska genomsnittet. Dessutom går London om Köpenhamn som den mest populära destinationen.

Antalet resenärer under september månad ökade med sju procent till 1 898 415 jämfört med förra året. Av dessa reste 1 440 529 personer utrikes, vilket är en ökning med sju procent. Även inrikesresandet ökade rejält i september, upp sex procent, vilket innebär att den nedgång i inrikestrafiken som kunde ses under årets första månader nu är inhämtad.

Men det är alltså utrikestrafiken som växer starkast - det märks inte minst på den interkontinentala trafiken som ökade med mer än 20 procent.

– Hela sju nya långdistanslinjer har etablerats på Arlanda i år, och ytterligare två tillkommer under våren 2014. Vi har länge arbetat aktivt tillsammans med andra aktörer i besöksnäringen för att locka utländska besökare och företag till Stockholm och Sverige, säger Kjell-Åke Westin, flygplatsdirektör Stockholm Arlanda Airport.

Arlanda växer även i ett internationellt perspektiv. ACI:s (Airport Council International) europeiska flygplatsstatistik från augusti visar att Arlanda då låg på tredje plats i passagerarökning bland de europeiska flygplatserna i samma storlek. Dessutom med mer än dubbelt så stor tillväxt som det europeiska genomsnittet; 8,1 procent jämfört med 3,9 procent.

– Det ökande antalet resenärer till och från Arlanda visar på behovet av goda kommunikationer med övriga Sverige, Europa och världen. Och direktförbindelser är bra för resenären, för näringslivet och för miljön, säger Kjell-Åke Westin.

Fakta:

Under perioden januari till september reste 15 570 155 resenärer via Arlanda. Antalet utrikesresenärer var 12 007 793 (+6%) och antalet inrikesresenärer 3 562 362 (+0%) jämfört med samma period förra året.

Tio i topp-destinationer: London, Köpenhamn, Oslo, Helsingfors, Luleå, Göteborg, Amsterdam, Frankfurt, Malmö och Umeå.

Ämnen

Kategorier

Regioner


Swedavia är en koncern som äger, driver och utvecklar 10 flygplatser i hela Sverige. Vår roll är att skapa den tillgänglighet som Sverige behöver för att underlätta resande, affärer och möten. Nöjda och trygga resenärer är grunden för Swedavias affär. Swedavia är världsledande i utvecklingen av flygplatser med minsta möjliga klimatpåverkan. Koncernen omsätter cirka 5 miljarder kronor per helår och har 2 600 medarbetare.

Kontakter

Ellen Laurin

Ellen Laurin

Presskontakt Tf. Presschef - Acting Head of Media Relations Press och Media 010-109 01 00
Peter Wärring

Peter Wärring

Presskontakt Pressansvarig Press och Media 010-109 01 00
Swedavias presstjänst

Swedavias presstjänst

Presskontakt 010-109 01 00