Gå direkt till innehåll
Effektivare flyg med Stockholm-Arlanda Airport i centrum

Pressmeddelande -

Effektivare flyg med Stockholm-Arlanda Airport i centrum

Den 1 januari 2015 ska det vara möjligt att på minuten förutse flygplanens landningstid, när de kommer till och lämnar gate och sedan lyfter igen. Det ska i sin tur leda till ännu bättre punktlighet, minskad bränsleförbrukning och därmed minskat koldioxidutsläpp. Tillsammans ska Stockholm-Arlanda flygplats, den svenska flygtrafikledningen LFV och flygbolaget SAS göra detta möjligt.

De tre aktörerna Swedavia, LFV och SAS har en historia av samarbete i olika projekt de senaste tio åren. Exempelvis infördes så kallade gröna inflygningar från dryga 10 000 meters höjd i maj 2008. Ett annat exempel är de kurvade inflygningarna till Bana 3 som nu genomförs regelbundet av SAS.

– Att öka effektiviteten och samtidigt minska utsläppen är centralt för hela flygbranschen. Att vara föregångare i denna utveckling och inspirera andra aktörer till samma utveckling är något vi alla i samarbetet känner en stor stolthet över, säger John S. Dueholm, SAS vice VD och ställföreträdande koncernchef.

Det unika med det nya samarbetet är att de tre aktörerna nu knyter samman sina projekt för att accelerera utvecklingen.

– Nu tar vi steget vidare. Vi vet vad som måste göras och nu går vi från ord till handling, säger Kerstin Lindberg Göransson, flygplatsdirektör Stockholm-Arlanda Airport.

Just nu är alla tre djupt involverade i ett stort EU-projekt (SESAR JU) för att skapa ett enda stort luftrum inom hela Europa och för att minska väntetider, bygga bort onödigt långa flygvägar etc. Målet är bland annat att minska bränsleförbrukningen och koldioxidutsläppen med 10 procent fram till år 2020 .

– Sverige var först ut med ett antal innovationer inom flygtrafikledningen som bidrar till lägre utsläpp. Nu tar vi det ett steg vidare och skapar förutsättningar för ännu mer avancerade gröna inflygningar, säger Thomas Allard, Generaldirektör för LFV.

För ytterligare information, vänligen kontakta
Jan Lindqvist, informationschef Swedavia Stockholm-Arlanda Airport, tel 0708-916402
Carl Selling, kommunikationsdirektör LFV, tel 0733-520908
Lars Andersen Resare, miljöchef SAS, tel 0709-972346

Ämnen

Kategorier

Regioner


Stockholm-Arlanda Airport är Sveriges största flygplats med 176 destinationer och 81 flygbolag. 50 000 resenärer passerar flygplatsen varje dygn. Här arbetar 16 000 personer i 250 företag. Swedavia är flygplatshållare med 750 anställda på Arlanda.

Stockholm-Arlanda Airport samarbetar med flera aktörer i regionen för att stärka Stockholm och Sverige som destination.

Kontakter

Robert Pletzin

Robert Pletzin

Presskontakt Presschef 010-109 01 00
Ellen Laurin

Ellen Laurin

Presskontakt Pressansvarig 010-109 01 00
Swedavias presstjänst

Swedavias presstjänst

Presskontakt 010-109 01 00
Peter Wärring

Peter Wärring

Presskontakt Pressansvarig 010-109 01 00