Gå direkt till innehåll
Belgrad och Stuttgart nya favoriter bland svenskarna

Pressmeddelande -

Belgrad och Stuttgart nya favoriter bland svenskarna

Enligt Swedavias resvanebarometer ökade antalet resenärer vid Swedavias flygplatser med nio procent under det första kvartalet i år, jämfört med motsvarande period 2010. Framförallt ökade antalet utrikes affärsresenärer, 19 procent, medan utrikes privatresenärer ökade med tre procent. Totalt sett skedde 54 procent av flygresorna utav privata ändamål medan 46 procent skedde utifrån affärsändamål.

- Flygets utveckling är oerhört positiv just nu och det är såklart glädjande att resenärer ständigt hittar nya resmål att besöka. Genom flyget får vi den närhet till världen som är nödvändig både för affärsresenärer och privatpersoner, säger Torborg Chetkovich, koncernchef Swedavia.

Flygresandet inom Sverige ökade under perioden med nio procent. Ökningen av flygresande till Sydamerika är hela 32 procent medan flygresande till Europa, utanför Norden, ökade med 16 procent. De resmål som framförallt gynnats av utvecklingen är Belgrad, Stuttgart och Singapore. Antalet resenärer till dessa resmål har ökat med 200, 85 respektive 79 procent. London har i sin tur ökat med 43 procent och därmed seglat upp som svenskarnas allra mest populära resmål med över 120 000 resenärer bara under det första kvartalet.

- Vi märker att privatpersoner prioriterar resor när det finns utrymme i hushållsekonomin och att företagen även fortsättningsvis ser fysiska möten som oerhört betydelsefulla för bland annat försäljning och affärsutveckling, fortsätter Torborg Chetkovich.

Swedavias resvanebarometer är den mest omfattande rapporten som regelbundet beskriver hur flygresandet i Sverige utvecklas. Rapporten som utkommer en gång varje kvartal baseras på 130 000 intervjuer som genomförs varje år vid Stockholm Arlanda Airport, Göteborg Landvetter Airport samt Malmö Airport. Ambitionen är att beskriva restrender och erbjuda information om hur flygresandet och tillgängligheten till och från Sverige utvecklas.

Ämnen

Kategorier


Swedavia är en koncern som äger, driver och utvecklar 11 flygplatser i hela Sverige. Vår roll är att skapa den tillgänglighet som Sverige behöver för att underlätta resande, affärer och möten. Nöjda och trygga resenärer är grunden för Swedavias affär. Swedavia är världsledande i utvecklingen av flygplatser med minsta möjliga klimatpåverkan. Koncernen omsätter cirka 4,5 miljarder kronor per helår och har 2 500 medarbetare.

Kontakter

Ellen Laurin

Ellen Laurin

Presskontakt Tf. Presschef - Acting Head of Media Relations Press och Media 010-109 01 00
Peter Wärring

Peter Wärring

Presskontakt Pressansvarig Press och Media 010-109 01 00
Swedavias presstjänst

Swedavias presstjänst

Presskontakt 010-109 01 00