Gå direkt till innehåll
Petra Bunsop, hållbarhetsstrateg, Swedavia och ansvarig för samarbetsavtalet tillsammans med Sunniva Samuelsson, Key Account Manager Företagssamarbeten, Läkare Utan Gränser. Foto: Frida Jones, Swedavia
Petra Bunsop, hållbarhetsstrateg, Swedavia och ansvarig för samarbetsavtalet tillsammans med Sunniva Samuelsson, Key Account Manager Företagssamarbeten, Läkare Utan Gränser. Foto: Frida Jones, Swedavia

Nyhet -

Swedavia förstärker sitt samarbete med Läkare Utan Gränser

Swedavia utökar det mångåriga samarbetet med Läkare Utan Gränser genom förstärkt insamling på flygplatserna. Fyrtio nya insamlingskärl för petflaskor och returburkar har placerats på resenärsytor på Sveriges största flygplats Stockholm Arlanda Airport.

Swedavia har sedan flera år tillbaka ett samarbetsavtal med Läkare Utan Gränser gällande insamling av pantburkar och pantflaskor både på Swedavias flygplatser och kontor. Den insamlade panten skänks oavkortat till organisationens livräddande arbete. Samarbetet inkluderar även att Swedavia har en positiv grundinställning till tjänstledighet för medarbetare som önskar arbeta i Läkare Utan Gränsers projekt runt om i världen.

- Vårt samarbete med Läkare Utan Gränser är viktigt och vi är glada över att fortsätta vårt samarbetsavtal och dessutom i år utöka insamlingsmöjligheterna väsentligt på Sveriges största flygplats. Förutom nyttan med att återvinna plastflaskor, främja cirkularitet och bidra monetärt till hjälporganisationens verksamhet med den insamlade panten, ligger det också ett viktigt värde i att synliggöra Läkare Utan Gränsers livräddande arbete över hela världen, säger Fredrik Jaresved, direktör Strategiska initiativ och innovation, Swedavia.

De utökade pantkärlen kommer lägligt med Arlandas kommersiella utbyggnad i full blomstring med ett stort antal nya butiker och restauranger. Dessutom möjliggör tekniken i den nya moderna säkerhetskontrollen i Terminal 5 för resenärer att ta med sig dryckesflaskor genom flygplatsens största säkerhetskontroll. Förhoppningen är att detta i kombination med de utökade insamlingsmöjligheterna på Stockholm Arlanda Airport, där över 60 000 resenärer passerar varje dag, ska ge stor effekt både gällande stärkt synlighet och ökad monetär hjälp till Läkare Utan Gränsers arbete med att rädda liv och göra verklig skillnad för människor i nöd runt om i världen.

- Samarbetet med den världsomspännande ideella organisationen går hand i hand med Swedavias strategiska mål och syfte att främja hållbar social utveckling och möjliggöra för människor att mötas och på så sätt bygga broar mellan människor och kulturer. Vi är stolta över att tillsammans med resenärer och medarbetare fortsätta bidra till Läkare Utan Gränsers viktiga arbete, fortsätter Fredrik Jaresved.

Swedavias samarbete med Läkare Utan Gränser
Samarbetet mellan Swedavia och Läkare Utan Gränser är mångårigt och syftar till att bidra till samhällsnytta på lokal och nationell nivå och i förlängningen även globalt. Läkare Utan Gränser är en medicinsk humanitär organisation som räddar liv och lindrar nöd där det behövs mest. Organisationen är verksamma i över 70 länder världen över och har sedan 1971 bistått människor som drabbats av kriser, krig och naturkatastrofer, oavsett politisk åsikt, religion eller etnisk tillhörighet. Läkare Utan Gränser är ett av världens mest igenkända och respekterade varumärken med trovärdiga kunskapskällor. Organisationen erhöll Alfred Nobels fredspris 1999.

Swedavia bildades 2010 och har sedan 2012 arbetat med avtalssamarbeten med organisationer med syfte att säkerställa långsiktiga samarbeten som gynnar båda parter inom området socialt ansvarstagande. År 2012 inleddes de befintliga samarbetsavtalen mellan Swedavia och Läkare Utan Gränser och Röda Korset, avtal som se över och förnyas med jämna mellanrum.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Ellen Laurin

Ellen Laurin

Presskontakt Tf. Presschef - Acting Head of Media Relations Press och Media 010-109 01 00
Peter Wärring

Peter Wärring

Presskontakt Pressansvarig Press och Media 010-109 01 00
Swedavias presstjänst

Swedavias presstjänst

Presskontakt 010-109 01 00

Relaterat innehåll

Foto: Stina Sandsjö, Swedavia

Mångfald och inkludering i fokus på Swedavias flygplatser

För Swedavia som företag är det en självklarhet att ta ställning för mångfald, inkludering och respekt för individen och att inte bara acceptera, utan också värdesätta människors olikheter och olika perspektiv i verksamheten. Swedavia står tydligt upp för allas lika rätt och värde, oavsett sexuell identitet och strävar efter att vara en attraktiv och välkomnande arbetsgivare.

Överlämning av insamlingscheck från resenärer och medarbetare på Swedavias flygplatser till Röda Korset på Stockholm Arlanda Airport. Foto: Frida Jones, Swedavia.

Swedavias resenärer och medarbetare skänker närmare tre miljoner till Svenska Röda Korset

På Swedavias tio flygplatser samlade resenärer och medarbetare tillsammans med övriga samarbetspartners in över 2,8 miljoner kronor under 2023 till Svenska Röda Korset, en ökning med 1,1 miljon jämfört med i fjol. Swedavias samarbete med Röda Korset började 2012 och har sedan dess bidragit med sammantaget 23 miljoner kronor till organisationens bistånds- och hjälparbete.

Foto: Swedavia

40 miljoner kronor i Swedavias SAF-incentiveprogram för flygets klimatomställning under 2024 för andra året i rad

Under 2024 fortsätter Swedavias satsning på hållbart flygande genom SAF-incentiveprogrammet (sustainable aviation fuel) där Swedavia ger rabatt och ersätter flygbolag med upp till 50 procent av kostnaden vid tankning med miljövänligt förnybart bioflygbränsle. 2024 är femte året på raken som incentiveprogrammet genomförs av Swedavia. I år innehåller programmet en pott på 40 miljoner för andra året.

Swedavias klimatarbete uppmärksammas på COP28 – Göteborg Landvetter Airport och Malmö Airport i unikt pilotprojekt

Swedavias klimatarbete uppmärksammas på COP28 – Göteborg Landvetter Airport och Malmö Airport i unikt pilotprojekt

Som två av de tio första flygplatserna i världen, och de enda i norra Europa, certifieras nu Göteborg Landvetter Airport och Malmö Airport på den högsta nivån enligt den internationella branschstandarden för flygplatsers klimatomställningsarbete, Airport Carbon Accreditation (ACA). Ambitionshöjningen innebär att hela värdekedjan i flygplatsverksamheterna på sikt ska ha netto-noll-koldioxidutsläpp.