Gå direkt till innehåll
Stockholm Arlanda Airport. Photo: VIctoria Ström
Stockholm Arlanda Airport. Photo: VIctoria Ström

Nyhet -

Sverige blir mer tillgängligt – nya långdistanslinjer till USA och Asien i höst

Den senaste veckan har vi kunnat presentera några riktigt goda och viktiga nyheter om en förbättrad tillgänglighet till och från Sverige, som påbörjat återhämtningen efter covid-19-pandemin. Sverige får nu för första gången på 17 månader direktflyg till USA.

Under hösten återupptar SAS tre långdistanslinjer direkt från Stockholm Arlanda Airport till New York, Chicago och Miami. Dessutom storsatsar Finnair på Sverige med tre nya långdistanslinjer till Bangkok, Phuket och Miami som samtliga flygs direkt från Arlanda, där Finnair från och med i höst även etablerar en ny bas.

– Ett Sverige med bättre internationella flygförbindelser är ett bättre Sverige. Covid-19-pandemin har inneburit ett dråpslag för svensk tillgänglighet och gjort ett land som är helt beroende av goda förbindelser med omvärlden mer otillgängligt. I takt med att världen nu öppnar upp och fler ges möjlighet att resa så är det oerhört viktigt för Sverige att vi kan säkra och utveckla det viktiga långdistansflyget, säger Jonas Abrahamsson, Swedavias vd och koncernchef.

Under 2019, före pandemin, hade Arlanda närmare 30 interkontinentala direktflyglinjer, varav tio till USA. I dagsläget är dessa reducerats till fem, varav ingen till USA.

– Att kunna resa och frakta gods från Sverige ut i världen och från utlandet till Sverige är helt avgörande för svensk konkurrenskraft. USA är Sveriges tredje största exportmarknad och utgör dessutom ett mycket viktigt underlag för svensk besöksnäring. Thailand är ett väldigt populärt resemål för många svenskar, men också för alla de i Sverige som har släkt och vänner i Thailand. Jag är därför väldigt glad att vi kan välkomna SAS tillbaka och att Finnair väljer att satsa på Sverige och Stockholm Arlanda Airport. Satsningarna visar också på de många goda möjligheter och den potential som finns på den svenska marknaden, säger Jonas Abrahamsson.

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Swedavias presstjänst

Swedavias presstjänst

Presskontakt 010-109 01 00

Relaterat innehåll