Gå direkt till innehåll
Nya Göteborg Landvetter Airport växer fram

Nyhet -

Nya Göteborg Landvetter Airport växer fram

Göteborg Landvetter Airport genomgår just nu den största ombyggnaden i flygplatsens historia. Med större ytor, spännande design och attraktivare utbud välkomnar flygplatsen ett ökat antal resenärer och ger dem en ännu bättre reseupplevelse.

2011 var inte bara ett rekordår för Göteborg Landvetter Airport vad gäller antalet resenärer (4,9 miljoner passagerare), det var också året då flygplatsen började den omvandling som moderniserar, effektiviserar och tillför unika egenskaper till terminalen. Med en helt ny säkerhetskontroll för utrikes resenärer samt en ny och kraftigt utökad utrikes avgångshall når flygplatsens servicenivå, trivsel och komfort helt nya nivåer.

Första etappen klar och unik i sitt slag
Nu står första etappen i denna omvandling klar och torsdagen 9 februari invigdes den nya säkerhetskontrollen för utrikes resenärer officiellt.
– Vår nya säkerhetskontroll är unik i flygplatssammanhang! Här kommer resenären att få en bra upplevelse, givetvis med samma säkerhetsnivå som alltid, säger Olle Sundin flygplatschef på Göteborg Landvetter Airport.
Den nya säkerhetskontrollens interiör ger en lounge-känsla, och resenären får därmed ett varmt, välkomnande och behagligt intryck. Arbetsmiljön för säkerhetspersonalen blir också väsentligt förbättrad.

Med nya materialval, färger och ljussättning skapas en miljö som skiljer sig från hur det traditionellt ser ut i flygplatsers säkerhetskontroller, där estetik ofta får stå tillbaka för funktionalitet.
– Det ena behöver inte utesluta det andra. Här kan man både kunna känna sig säker och njuta av en behaglig miljö. Vi är en föregångare internationellt med detta koncept, säger Olle Sundin.

1000 nya kvadrat till shopping, mat och dryck
Ett intensivt ombyggnadsarbete pågår just nu med att skapa en ny utrikes avgångshall. När utrikespassagerarna har passerat genom den nya säkerhetskontrollen kommer de att mötas av nya större ytor för shopping och restauranger och en förbättrad komfort. De nya shoppingytorna kommer att bli cirka 1000 kvadratmeter större än de är idag och utformas som en stor öppen yta för butiker, barer, restauranger och kaféer.
– Vi vill skapa en modern och inbjudande miljö med öppen planlösning som ger bättre överblick över utbudet och de olika utgångarna till flygplanen. När vi är klara blir det ljust, bekvämt, mer och bättre shopping, trevlig miljö att äta och dricka i och så klart lätt att hitta till gaten, säger Olle Sundin.
Ombyggnaden av ny utrikes avgångshall beräknas vara klar i slutet av 2012.

Modern design skapar god atmosfär
Göteborg Landvetter Airport arbetar målmedvetet och i ett samlat grepp med att skapa en god atmosfär för resenärerna som passerar flygplatsen på sin väg ut i världen. I en så kallad ”mood board” har flygplatsen skapat en beskrivning av de olika typer av intryck som ska möta resenären på hennes väg genom flygplatsen.
- Vi arbetar bland annat med årstiderna i olika delar av terminalen för att skapa rätt känsla hos resenären. I nya säkerhetskontrollen har vi försökt skapa en miljö som inspireras av våren – det ska vara ett värmande möte, mjukt och lugnt, milda färginslag som minner om porlande vatten och löv som spricker ut, berättar Charlotte Sandberg, kvalitetskoordinator som ansvarar för att skapa rätt atmosfär på Göteborg Landvetter Airport.    

Utifrån denna mood board väljs olika designelement och inredningsdetaljer för att skapa rätt trivsel och atmosfär för resenären.
- Det handlar inte bara om att hitta vackra saker utan om att hitta rätt uttryck för den aktuella miljön och den stämning man vill skapa hos resenären, säger Charlotte Sandberg.
Lampor, träslag, textilier, ljudabsorbenter, papperskorgar är exempel på inredningsdetaljer som väljs med omsorg för att hitta rätt känsla och atmosfär.
- Färger, material och placering ska samspela för att skapa en helhet där resenären trivs – men inte märker alla detaljer för mycket, avslutar Charlotte.

Ämnen

Taggar

Regioner

Presskontakt

Robert Pletzin

Robert Pletzin

Presskontakt Presschef 010-109 01 00
Ellen Laurin

Ellen Laurin

Presskontakt Pressansvarig 010-109 01 00
Swedavias presstjänst

Swedavias presstjänst

Presskontakt 010-109 01 00
Peter Wärring

Peter Wärring

Presskontakt Pressansvarig 010-109 01 00

Relaterat material