Gå direkt till innehåll
1 800 kryssningsresenärer anlände till Malmö - nya kryssningsterminalen invigd

Nyhet -

1 800 kryssningsresenärer anlände till Malmö - nya kryssningsterminalen invigd


På lördagen invigdes Malmös nya kryssningsterminal i Frihamnen när det spanska kryssningsfartyget Empress för första gången anlände till staden. De cirka 35 000 resenärer som anländer per säsong beräknas ge ett rejält uppsving för besöksnäringen.

- Det här är ett viktigt och efterlängtat steg mot att göra Malmö till en etablerad kryssningsdestination. Genom utvecklingen här skapar vi dessutom mer utrymme för de stora kryssningsfartygen i Köpenhamn, säger Johan Röstin, vd för CMP, som räknar med mer kryssningstrafik med små och medelstora fartyg till Malmö på sikt.

Den nya kryssningsterminalen invigdes av kommunfullmäktiges ordförande Kent Andersson. Det är det gamla hamnmagasinet M 16 i Frihamnen som nu byggts om till kryssningsterminal. Nyligen färdigställdes också ett gång- och cykelstråk som sträcker sig från Frihamnen till Malmö city.

I samband med varje fartygsanlöp anländer runt 1 800 spanska kryssningspassagerare till Frihamnen via Malmö Airport. Lika många resenärer avslutar sin kryssning samma dag och återvänder till Madrid och Barcelona med Pullmanturs flygningar. Detta passagerarflöde skapar en mängd nya arbetstillfällen i form av bland annat guider, busschaufförer, incheckningspersonal, välkomstpersonal och bagagehantering.  

- Det här är helt klart bland det mest positiva som hänt Malmö vad gäller turism. Kryssningsverksamheten stärker besöksnäringen i form av arbetstillfällen och turistekonomiska intäkter, och stadens attraktivitet internationellt. Genom det utflyktsprogram som resenärerna kan ta del av får även andra besöksmål i Öresundregionen möjlighet att profilera sig, säger Johan Hermansson, turistdirektör, Malmö Turism.

- Tillsammans har vi skapat ett attraktivt erbjudande som är smidigt för resenärerna. Det var detta som fick Pullmantur att slutligen välja Malmö, säger Peter Weinhandl, flygplatschef Malmö Airport.

Kontraktet sträcker sig till och med år 2015.

Frågor och kommentarer:

Johan Röstin, vd på CMP, tel: 040-680 41 00
Johan Hermansson, turistdirektör, Malmö stad, tel: 070-144 26 00
Peter Weinhandl, flygplatschef Malmö Airport, tel: 010-10 94 505

Bilder från invigningen finns tillgängliga på http://www.cmport.com/news-and-media/images/pr/malmo%20cruise%20terminal. Bilder från ceremonin på flygplatsen finns på Malmö Airports pressrum på Mynewsdesk, www.mynewsdesk.com. Sök på ”swedavia malmö airport”.

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Ellen Laurin

Ellen Laurin

Presskontakt Tf. Presschef - Acting Head of Media Relations Press och Media 010-109 01 00
Peter Wärring

Peter Wärring

Presskontakt Pressansvarig Press och Media 010-109 01 00
Swedavias presstjänst

Swedavias presstjänst

Presskontakt 010-109 01 00