Gå direkt till innehåll
Utställningen Crossing Borders till Malmö Airport

Pressmeddelande -

Utställningen Crossing Borders till Malmö Airport

Den 27 november öppnar fotoutställningen Crossing Borders på Malmö Airport. Den består av porträtt av kända svenskar som uppmärksammats internationellt på olika sätt. Bland dem finns bland annat Zlatan Ibrahimović och Timbuktu, som tillsammans med övriga porträtt blir en del av Statens porträttsamling. 

Bland de 23 porträtt som visas i utställningen på Malmö Airport finns bland annat sångaren och låtskrivaren Jason Diakité, alias Timbuktu, och fotbollspelaren Zlatan Ibrahimović. Timbuktus texter vittnar om stor verbal begåvning och starkt politiskt engagemang. I Fredrik Etoalls porträtt står han på gränsen mellan land och hav – mellan det fasta välkända och det stora okända. Zlatan har med sin spektakulärt akrobatiska spelstil varit en av fotbollens största stjärnor i över tio år. Han är ständigt aktuell och fick nyligen ta emot guldbollen som årets bäste svenske fotbollsspelare för nionde gången.

I Crossing Borders visas porträtt av svenskar som är verksamma eller uppmärksammade utanför Sverige. Det är musiker, författare, diplomater, företagare, idrottare, uppfinnare, skådespelare och forskare. Deras arbete för dem utanför landet, men också över andra gränser än de rent geografiska. Det kan handla om att slå världsrekord i simning eller att förändra vår syn på den globala samhällsutvecklingen. Fotograferna tillhör flera generationer från Hans Gedda och Denise Grünstein till Sanna Sjöswärd och Magnus Laupa. Thomas Wågströms porträtt av biokemisten och uppfinnaren Petra Wadström är beställt särskilt för den här utställningen, övriga har tillkommit i andra sammanhang. Alla har förvärvats till Statens porträttsamling som förvaltas av Nationalmuseum.

– Vi vill gärna att våra resenärer ska mötas av något nytt och oväntat när de kommer till flygplatsen. Genom våra konstsamarbeten har alla resenärer möjlighet att få en spännande upplevelse som de kanske inte fått annars. Nationalmuseums utställning är placerad i vår incheckningshall där både resenärer och andra besökare kan ta del av fotografierna, säger Peter Weinhandl, flygplatschef på Malmö Airport.

– Vi är glada över att det har visat sig finnas ett så stort intresse att se konst på flygplatser. För oss är det också viktigt att kunna vara på olika ställen där många människor befinner sig, något som det här samarbetet har gjort möjligt, säger Berndt Arell, överintendent Nationalmuseum.

Statens porträttsamling är världens äldsta nationella porträttsamling och finns sedan 1822 på Gripsholms slott. Samlingen innehåller närmare 5 000 porträtt och växer ständigt. Tanken var redan från första början att modellerna ska vara personer som har gjort värdefulla insatser för Sverige. Länge var detta liktydigt med etablissemanget, huvudsakligen bestående av äldre män. Numera har urvalet breddats och bland de avbildade förekommer representanter från vitt skilda delar av samhället. Genom förvärven av porträtten från Crossing Borders tillförs porträtt av vår egen tids storheter – svenskar som idag är minst lika kända internationellt som Carl von Linné och August Strindberg på sin tid.

Utställningen är en del i samarbetet mellan Nationalmuseum och Swedavia som handlar om att visa konst på flygplatser i Sverige. Den har visats på Arlanda och Umeå Airport tidigare under året.

Utställningen Crossing Borders visas på Malmö Airport från den 27 november till den 1 mars 2015. Till utställningen finns en app som fungerar som en audioguide och innehåller bilder, ljudspår och texter till porträtten.

Porträtt i utställningen

  • Gisle Bjørneby, Nina Stemme, operasångare
  • Eric Broms, Zlatan Ibrahimović, fotbollsspelare, 2011
  • Eric Broms, Peter Stormare, skådespelare och regissör
  • Peter Cederling, Henning Mankell, författare och teaterchef, 2011
  • Peter Cederling, Therese Alshammar, simmare, 1998
  • Fredrik Etoall, Robyn Carlsson, sångare och låtskrivare, 2010
  • Fredrik Etoall, Jason Diakité, artistnamn Timbuktu, sångare och låtskrivare, 2013
  • Hans Gedda, Tomas Tranströmer, författare och nobelpristagare, 2006
  • Hans Gedda, Jonas Gardell, författare, dramatiker och artist, 1992
  • Hans Gedda, Anne Sofie von Otter, opera- och konsertsångare, 2006
  • Hans Hammarskiöld, Torgny Lindgren, författare
  • Denise Grünstein, Inga-Britt Ahlenius, Under-Secretary-General för United Nations Office of Internal Oversight Services (OIOS), 2007
  • Denise Grünstein, Barbara Hendricks, opera- och konsertsångare
  • Jörgen Hildebrandt, Hans Rosling, läkare och föreläsare, 2012
  • Magnus Laupa, Tuva Novotny, skådespelare, 2005
  • Sanna Sjöswärd, Theodor Kallifatides, författare, 2012
  • Thron Ullberg, Thomas Alfredson, filmregissör
  • Thron Ullberg, Jan Eliasson, politiker, diplomat och vice generalsekreterare i FN, 2008
  • Thron Ullberg, Michael Nyqvist, skådespelare, 2009
  • Thron Ullberg, Noomi Rapace, skådespelare, 2010
  • Thron Ullberg, Bill Skarsgård, skådespelare, 2010
  • Thomas Wågström, Ingvar Kamprad, företagsledare och grundare av IKEA, 2010
  • Thomas Wågström, Petra Wadström, biokemist och uppfinnare, 2014

Presskontakt
Hanna Tottmar, pressansvarig Nationalmuseum, hanna.tottmar@nationalmuseum.se,
0767-23 46 32

Åsa Öhman, PR-ansvarig Swedavia, press@swedavia.se alt. 010-10 90 100

Bildtext
© Fredrik Etoall, Jason Diakité, artistnamn Timbuktu, sångare och låtskrivare, 2013.

Ämnen

Kategorier


Swedavia är en koncern som äger, driver och utvecklar 10 flygplatser i hela Sverige. Vår roll är att skapa den tillgänglighet som Sverige behöver för att underlätta resande, affärer och möten. Nöjda och trygga resenärer är grunden för Swedavias affär. Swedavia är världsledande i utvecklingen av flygplatser med minsta möjliga klimatpåverkan. Koncernen omsätter drygt 5 miljarder kronor per helår och har 2 400 medarbetare.

Nationalmuseum är Sveriges ledande konst- och designmuseum. Samlingarna omfattar äldre måleri, skulptur, teckningar och grafik samt konsthantverk och design fram till idag. Museibyggnaden genomgår en renovering och beräknas öppna igen under 2017. Verksamheten fortgår genom samarbeten, turnerande utställningar och i tillfälliga lokaler på Konstakademien på Fredsgatan 12 i Stockholm. Nationalmuseum samarbetar med Svenska Dagbladet, FCB Fältman & Malmén och Grand Hôtel Stockholm. Gripsholmsföreningen och Källemo har bidragit särskilt till Crossing Borders. Mer information finns på www.nationalmuseum.se.

Kontakter

Ellen Laurin

Ellen Laurin

Presskontakt Tf presschef - Acting Head of Media Relations Press & media 010-109 01 00
Peter Wärring

Peter Wärring

Presskontakt Pressansvarig Press & media 010-109 01 00
Swedavias presstjänst

Swedavias presstjänst

Presskontakt 010-109 01 00