Gå direkt till innehåll
Skördedagar på Arlanda – samarbete mellan flygplats och landsbygd

Pressmeddelande -

Skördedagar på Arlanda – samarbete mellan flygplats och landsbygd

Stockholm Arlanda Airport arrangerar Skördedagar i samarbete med Sigtuna kommun. Resenärerna kommer att kunna handla lokala råvaror och produkter direkt från den lokala regionen. Ett tiotal producenter från gårdar och företag runt flygplatsen kommer att sälja äpplen, vinäger, marmelader, kött, honung och mycket annat.

Idag arrangeras Skördedagar på Arlanda för första gången. Swedavia vill på detta sätt möta den ökade efterfrågan på närproducerade varor från både resenärer och medarbetare. Skördedagarna på Arlanda görs i samarbete med Sigtuna kommun.

-  Genom att samarbeta med lokala lantbrukare och företagare vill vi bidra till en hållbar utveckling av flygplatsen. Vi vill även lyfta fram det som är unikt med Arlanda och hur flygplats och region samverkar, säger Kjell-Åke Westin, flygplatsdirektör på Stockholm Arlanda Airport.

Skördedagarna äger rum under två dagar: torsdag 23 och fredag 24 oktober. Platsen är SkyCity, affärscentrat mellan Terminal 4 och Terminal 5. De lokala lantbrukarna får tillgång till en internationell marknadsplats som besöks av 65 000 resenärer varje dag, plus de 17 500 anställda på flygplatsen. Och resenärer och anställda kan handla ett lite annorlunda sortiment av lokala råvaror och produkter.

Ambitionen är att kunna erbjuda mer närproducerade varor och produkter på flygplatsen, både i butiker och i restauranger. Det finns redan i dag bra exempel på det; som RC Chocolat, ett företag från Sigtuna, som har en stark ekologisk och närproducerad profil. I det egna bageriet på Arlanda tillverkas bröd som säljs och också serveras på flera av flygplatsens restauranger.

Stockholm Arlanda Airport planerar att genomföra detta varje år som ett naturligt inslag i flygplatsens och traktens utveckling. Arlanda har sedan tidigare samarbetat med lokala lantbrukare som bor och verkar runt flygplatsen. Skördedagarna blir en naturlig fortsättning på det samarbetet.

Skördedagarna på Arlanda äger rum samtidigt som Göteborg Landvetter Airport arrangerar sin höstmarknad. Det är första gången någonsin som flygplatser i Sverige tar in sin omgivning på detta konkreta sätt.

Ämnen

Kategorier

Regioner


Swedavia är en koncern som äger, driver och utvecklar 10 flygplatser i hela Sverige. Vår roll är att skapa den tillgänglighet som Sverige behöver för att underlätta resande, affärer och möten. Nöjda och trygga resenärer är grunden för Swedavias affär. Swedavia är världsledande i utvecklingen av flygplatser med minsta möjliga klimatpåverkan. Koncernen omsätter drygt 5 miljarder kronor per helår och har 2 400 medarbetare.

Presskontakt

Robert Pletzin

Robert Pletzin

Presskontakt Presschef 010-109 01 00
Ellen Laurin

Ellen Laurin

Presskontakt Pressansvarig 010-109 01 00
Swedavias presstjänst

Swedavias presstjänst

Presskontakt 010-109 01 00
Peter Wärring

Peter Wärring

Presskontakt Pressansvarig 010-109 01 00