Gå direkt till innehåll
Peder Grunditz, flygplatsdirektör på Bromma Stockholm Airport och Marianne Larsson, intendent och forskare på Nordiska museet.
Peder Grunditz, flygplatsdirektör på Bromma Stockholm Airport och Marianne Larsson, intendent och forskare på Nordiska museet.

Pressmeddelande -

Bromma 80 år - historiska flyguniformer genom ny teknik

Med anledning av det tidigare uppmärksammade 80-årsjubileet på Bromma Stockholm Airport visas nu en installation på flygplatsen. Uniformerna som flygvärdar, flygvärdinnor och piloter på SAS och Linjeflyg använt genom åren exponeras för att visa hur modet förändrats i branschen. Via modern teknik, så kallad projection mapping, projiceras uniformerna direkt på två skyltdockor i ankomsthallen. Utställningen är ett samarbete mellan Swedavia och Nordiska museet.

Bromma Airport har varit i drift sedan 1936 och firar alltså 80-årsjubileum i år. Genom projection mapping, en nyutvecklad projiceringsteknik, kan flygbolagens olika uniformer från flera decennier visas upp tredimensionellt på ett realistiskt sätt.

-Flygbolagens personal utgör en viktig del av Bromma Airports historia och är därmed en självklar del i flygplatsens 80-årsfirande. Flera av uniformerna är designade av internationellt världskända modeskapare, och vi vill på det här sättet ge våra resenärer en trevlig upplevelse på flygplatsen, säger Peder Grunditz, flygplatsdirektör på Bromma Stockholm Airport.

Den flygande personalens uniformer har under åren sett ut på flera olika sätt, men vissa modeller som användes blev närmast ikoniska. Ett välkänt exempel är den ljusblå vinteruniform från 1971 som designats av den franske modeskaparen Christian Dior. En annan modell som användes av personalen på SAS mellan 1983-1999 var en minimalistiskt designad uniform framtagen av Calvin Klein.

-Flygvärdinnans uniform var ofta förebild för andra kvinnliga uniformer inom traditionellt manliga yrken, när kvinnor började ta plats i yrkeslivet. Uniformer är en intressant del av Nordiska museets samlingar eftersom de berättar så mycket om människan och samhället, säger Marianne Larsson, intendent och forskare på Nordiska museet. Och det känns spännande att den här digitala utställningsformen kan göra våra samlingar tillgängliga i helt nya sammanhang, fortsätter hon.

Installationen är placerad i ankomsthallen och kommer att finnas på Bromma året ut.

För mer information, kontakta Swedavias pressjour, tel. 010-10 90 100

Ämnen


Swedavia är en koncern som äger, driver och utvecklar 10 flygplatser i hela Sverige.

Vår roll är att skapa den tillgänglighet som Sverige behöver för att underlätta resande, affärer och möten. Nöjda och trygga resenärer är grunden för Swedavias affär. Swedavia är världsledande i utvecklingen av flygplatser med minsta möjliga klimatpåverkan. Koncernen omsätter drygt 5,5 miljarder kronor per helår och har 2 800 medarbetare.

Presskontakt

Robert Pletzin

Robert Pletzin

Presskontakt Presschef 010-109 01 00
Ellen Laurin

Ellen Laurin

Presskontakt Pressansvarig 010-109 01 00
Swedavias presstjänst

Swedavias presstjänst

Presskontakt 010-109 01 00
Peter Wärring

Peter Wärring

Presskontakt Pressansvarig 010-109 01 00