Gå direkt till innehåll
Checka in din surdeg hos RC Chocolat på Arlanda

Nyhet -

Checka in din surdeg hos RC Chocolat på Arlanda

Nu finns ett surdegshotell på Stockholm Arlanda Airport, hos RC Chocolat i Sky City. Om du ska ut och resa behöver du inte längre oroa dig för vad som ska hända med surdegen under tiden du är borta - det är bara att reservera plats för den innan avresan.

Bröd bakat på surdeg fortsätter att vara populärt, både att köpa och att baka själv. Många bakar sitt eget bröd, även om det är tidskrävande. Det tar flertalet dygn innan en surdeg är klar för att bakas. Men därefter är det bara att spara lite deg, mata den dagligen - och baka nytt gott bröd. Många som bakar eget surbrödsdeg har lagt ned mycket tid och arbete på att få till en bra deg. De vill inte börja om från början när de kommer hem igen från sin på semester.

- Vi tar hand om surdegen, säger Ronny Latva, ägare av RC Chocolat. Vi ger degen all vår kärlek, matar den med ekologiskt mjöl och ser till att den är i toppform och redo för nya brödbak.

Surdegsbröd görs på surdeg, ljummet vatten, råg- eller vetemjöl och salt. En surdeg kan i princip odlas hur länge som helst om den matas med mjöl varje dag. Men man måste också ta bort lite från degen så att den inte växer ohämmat, vilket är en risk om du lämnar degen i flera dagar och veckor.

Om du vill  boka plats på surdegshotellet skickar du ett mejl till: info@rcchocolat.se

Fakta om surdeg
En surdegskultur består ofta av en blandning av olika jästarter och laktobakterier. Tillagningstiden varierar, men för att uppnå ett bra resultat tar det många dagar av matning och jäsning. Under jäsningen som oftast sker i sval temperatur utvecklas det smakämnen som ger brödet sin specifika syrliga karaktär. Den syrliga smaken kommer från mjölksyra och ättiksyra som bildas av laktobakterier i degen. Hur syrligt brödet ska smaka regleras genom jästiden och hur degen bearbetas under jäsprocessen. När olika jästarter kombineras, som är metoden vid surdegsbak, så får andra mikroorganismer svårt att angripa surdegen. Det gör att hållbarheten ökar.

Om RC Chocolat
Ronny Latva och Charlotta Söör startade RC Chocolat 1 mars 2002. Inspiration kommer främst från det franska konditoriet och bygger på de tre grundstenarna Patissier, Chocolatier och Glacier. RC använder endast naturliga råvaror i all tillverkning och arbetar även intensivt för att bara använda lokalt producerade och ekologiska råvaror i produktionen. Allt arbete görs för hand. Ronny är diplomerad konditor med utbildning på Le Cordon Bleu. Han har tidigare arbetat på Gourmandise och är idag medlem i Svenska Konditorlandslaget.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

För mer information kontakta gärna Ronny Latva, tel: 0707-51 72 83

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Ellen Laurin

Ellen Laurin

Presskontakt Tf presschef - Acting Head of Media Relations Press & media 010-109 01 00
Peter Wärring

Peter Wärring

Presskontakt Pressansvarig Press & media 010-109 01 00
Swedavias presstjänst

Swedavias presstjänst

Presskontakt 010-109 01 00